morning sickness

Assalamualaikum Bakal² ibu dlm nih ada x kena morning sickness teruk? Sy masuk minggu 14 nih, morning sickness teruk sikit..mkn apa² je mesti muntah. Berat badan pun menurun,badan pon nampak kurus sikit?yelaa,sbb mkn apa² pon muntah. Ada tips x mcm mna nk tambah slera mkn dan elak dri termuntah?

6 Balas

saya morning sickness sampai lembik from minggu 7-12 sampai minum air masak saja pun muntah balik. then saya perasan saya selalu muntah2 teruk tu lepas 1-2 jam makan ubat yg kk bagi tu sampai la ke malam ( hari yg skip ubat takde muntah teruk pulak). lepas tu try tukar ubat ke maltofer . now dah 4 minggu saya takda muntah2 langsung dh 😊

sama la dgn sy.. msa awal2 dulu, mabuk muntah dri pg smpi mlm.. nk mkn apa pon xboleh.. minum air kosong je.. lembik sgt2, dgn sakitnya kepala msa tu.. mulut rasa xsedap dri awal preggy smpi skrg dh 36w.. kdg2 muntah jugak wlu dh perot bsar ni.. mcm2 petua org bg tp xjln..

Sya smpai skrg msih alahan..kandungan dh nk msuk 7bulan..mungkin sbb sya prgnt twin kot..atau pun mmng tgok dari body seseorg mcm mane kn..kdang2 smpai 9bulan pun ade yg msih alahan

Sme mcm sye , preggy kli nie terok sngat mabok nye , klo 1st dlu stu alahan tkde 😊

yes, ade dear. some people morning sickness smpai 3rd trimester.

sy akan mkn yg asam tuk hilangkan rasa nk muntah