Ruam-ruam gatal

Assalamualaikum sy nk ubat apa yang oky untuk baby yg naik ruam-ruam ni..sedih sy tgok anak sy mesti gatal dan tak selesa..habis merah ii bahgian leher,ketiak,dan kemaluan...

1 Balas

Bahagian yg kena ruam tu adalah bahagian pelipat tu. Masa mandikan, bersihkan dgn air shj. Jangn letak sabun. Keringkan betul dgn lap guna tuala lembut dgn cara lembut juga.. untuk krim/ ubat semua sy tiada pengalaman. Sy guna minyak zaitun Sihate jika anak naik bintik sbb dia dah mula sembam muka pada tempat meniarap, bintat gigit nyamuk /semut. setakat ni sesuai dgn anak.