kepala baby besar

Assalamualaikum.. tadi saya pergi kk scan baby arini. Doc cakap kepala anak besar and perut dia agak kecik. Risau la. Hm sape2 ad pengalaman macam saya? ?. Sekarang dah 34 weeks. Next scan 36 weeks doc nk scan balik nk tengok. Hopefully next scan dia okay la kot ?

8 Balas

Saya pun sama sis.. Dah hujung nk due time tu doktor KK scan kata perut baby kecik macam tak ikut graf perkembangan baby.. Then kene g hospital pakar scan pun cakap bende yang sama.. Allah jer yang tau perasaan risau saya masa tu.. Smp kene induce bagai doktor risau baby tak ok.. Tp lahir alhamdulillah baby normal sihat xde perut kecik pun.. Rase geram dgn doktor pun ada.. 😅😅Sekarang baby saya da masuk 4 bulan.. Alhamdulillah membesar dgn sihat..

Saya pun sama, dah 4 Kali repeat pakar O&G di 2 negeri, dah berapa org Dr scan tengok baby, ada cakap mmg besar, ada cakap normal je..🥴 yg paling latest, jumpa pakar husm masa 39w,baby dah 3.7 kg, mmg besar tapi Dr kasi chance utk bersalin normal sbb dia scan ok je katanya.. Alhamdulillah,sekarang tunggu masa je, tapi Dr dah bagi tarikh 1/9 utk admit terus kalau still tak bersalin lagi..🤭

sya perna msa pergnt doktr scan saiz kepala baby besar 2 minggu dari usia kandungan yg lain normal saiz kepala je besar selagi tak ada air dalam kepala or ketumbuhn insyaallah semua normal je cuma masa baby da lahir mmng saiz kepala baby ada besar sikit je 😅 sekarang bby sya da 6 bulan😘 fikir baik2 doa baik2 minta yg baik2 insyaallah semua jdi yg baik2

Masa saya pregnant , doc detect kepala baby saya kecik dari carta perkembangan kepala . Mula2 tuh saya dgn husband risau juga . Takut ada apa apa kat baby tapi bila lahir , Alhamdulillah elok molek je kepala baby macam baby2 yg lain . Sekarang baby saya dah 7 bulan 7 hari , makin sihat dgn jayanya . 🤗

Saya pun sama. Badan kecik. Kepala besar tapi doctor cakap tak perlu risau. Kalau dah cukup bulan nnti badan kecik tak membesar then boleh induce bersalin awal. Tapi sata tak sempat induce pun baby dah keluar sendiri normal ☺️ Jangan risau. Baby sihat tak risiko nyawa tak apa.

Wslm. Ni bukan pengalaman saya,tp jiran saya yg ceritakan. Masa dia pregnant doc scan baby besar kepala. Dia risau juga masa tu. Alhamdulillah bola lahir baby normal. Fikir yg baik2 sja sis. Semua dah tertulis. Positif ja ya sis

Sy.. Masa scan kepala besar 2 minggu dr usia.. Tp doc ckp xde apa.. Biasa je tu.. Skrg baby dh lahir.. Dh 5 bulan.. Ok je alhamdulillah.. Cuma koyak lah sikit sbb kepala baby besar.. Hehe

Sma mcm sy preg dlu. Doc pakar ckp perut baby kecik ..tp ok je x de ape pn slps bersalin.