Scan

Assalamualaikum.. Sy nk tye.. Kalau scan kndungan bwah 4 mggu agak2 nmpk x?

32 Balas

pernah baca dr imelda kata klu tade apa apa masalah pada pregnancy, ta payah scan awal awal pun tapa sebab akan buatkan si ibu risau, dh scan awal satu lepas tu ta nampak apa dh risau gelabah elok 10w above scan mostly dh nampak and dgr heartbeat

5y ago

Sy mula2 prgant dlu pn sama. Skut perut mcn gastrik. Siap pakej cirit birit. Rahim sakit. Kndungan sgt awal. Bawah 5 mggu. Scan x nampak.. Doctor pakar amik drh utk chexk beta hcg. Warded utk 5 hari. After hari ke 5, scan lagi semua. Baru nampak. Tu pun kantung yg sangat kecik. Concern doctor , tkut kita prgnant luar rahim. Tiap selang 2 minggu sy kene pi scan. Tp sbb umur baby xpnjang, 12 minggu dia turun sendiri. Sy gugur.

Selalu bawah 4minggu doktor x scan dulu sebb msih awal... Sya hritu scan 8minggu alhamdulillah nmpk baby... Sekrang usia kndungan 17minggu lbih...

Biasanya blm nampak nak save better pergi masa 8week - 9week...tapi tgk keadaan jugak. Ada yg nampak awal, ada yg susah nak nampak awal.

Xnmpk ape pown lg.. Doc pown xnk scan lagi.. Bab awal sgt.. Slalu org scan 8 weeks keatas ok la.. Leh nmpk da perkembangan baby tu..

Tvs ultrasound blh nmpk biasanya. Klu yg scan biasa kt perut tu susah lagi nk nmpk unless dh 8w ke atas blh nmpk

tak nampak pun sis , sy scan dah 6weeks pun baru nampak kantung je , next week doc suruh dtg scan lagi

Sy scan 5 weeks .. Mse scan nmpk kantung jaa.. Doktr suruh dtg balik dlm 10weeks ke atas..

Tak nampak untuk yang 4 minggu. Biasa akan nampak dalam 8 minggu. Nak lebih jelas 10 minggu ke atas. 😀

5y ago

Tq sis.. Yg su hairan doc kata spatutnya da nmpk.. Sy ckp bru lg kut.. Mgkin sbb tu xnmpk..

Blm nmpk lagi .mumkin nampk kantung kosong saje .better pergi lah scan 8 week ke atas .☺️

Tak nampak..smlm sy pun pegi scan doc kta taknampak..repeat scan 13/1 ni..