lewat period 10 hari, payudara sakit

Assalamualaikum/hi, sy newbie disini, umur 26thn, 3 tahun perkahwinan... nk crita skit, masuk harini saya lewat period 10 hri. pada hari pertama sepatutnya saya dtg period ada spotting dua titik darah dekat pantiliner ingt sy dh dtg bulan tp lepastu x keluar2 dh, period sy regular..slalu dtg period tepat, kdg awl/lewat sehari dua ja.. sepnjg 10 hri x dtg period tu sy ada rasa cramp manja2 sekejap2 gitu..kadang ada rasa cucuk2 skit tp merata bukan satu tempat ja.. pastu payudara mmg sakit smpai ke harini.. sy x buat pun PT.. sbb dh masuk 3 tahun x pregnant slalu berakhir dgn kekecewaan. ingt lepas 14 hri klu x dtg period jugak baru nk buat PT.. mintak semua doakan saya 😢

8 Balas

Sy doakan semoga awk diberikan rezeki untuk mendapatkan zuriat pada tahun ni.. Klu baca dri post awk ni kemungkinan besar untuk awk hamil adalah tinggi sbb awk kata period awk regular kan? Sy pn ttc 3th, tp beza kita sy ni period tak teratur dlm setahun tu sy period kdg 5 kali atau 6 kali je maksudnya sy selalu selang sebulan lebih period lewat tu.. Tp bulan10 tahun lalu sy rasa mcm awk la, cramp on off tp cramp tu bukan yg manja punya la dia satu kali dtg sakit sangat tp skjp je mcm bbrpa saat je terus hilang. then bbrpa jm kmudian dtg lagi. sbb sy period tak tetatur setiap kali sblm sy dtg period sy xprnh rasa period cramp mcm ni, semasa period je ada rasa cramp tp tak sesakit yg saya rasa pada bln 10 tahun lalu tu. Next sy rasa payu dara pn sakit sangat, sakit dia bkn mcm kebiasaan hentak skit je ngilu sgt payudara tu. ckup lewat 15hri sy cek upt positif, yg meyakinkn sy cek tu sbb semua tanda2 yg sy rasa mmg sgt beza dgn apa yg sy rasa sblm period. Sy share pnglaman sy je, sbb mcm yg kita tahu semua org tu pngalaman dia lain2 kan.. So klu awk ada firasat tinggi untuk mengandung start jaga kesihatan awk, jaga makan, emosi awk yg ptg jangan stress, jgn fkir sgt sedih mmg sedih 3th mencuba tp masih belum sangkut.. Sy kata mcm ni sbb sy pn sma mcm awk, tiap bln tertanya2 kdg excited nak tnggu lewat period. tp bila period dtg je terus down. Apa sy buat, sy dan suami just enjoy je journey ttc ni dan bila kmi x fkir lgsung nak berjaya waktu tu plk kami dihadiahkan anak kecil ni dlm rahim saya.. Bnykkan doa, xslh cek upt sbb dah kira lama dah awk lewat tuu, klu neg tnggu lg bbrpa hari, terima dgn hati redah. Mudahan nt awk dikurniakan sikecil dlm rahim juga. semoga dipermudahkn semuanya.

1y ago

Pengalaman sy lebih kurang mcm puan masa pregnant anak first. Sy pun jenis irregular period. Follow up under pakar gynae sbb sy period teruk sampai jd IDA. So sy on ubat perancang doc bg utk regular kan period sy supaya boleh control anemia sy. Banyak kali try stop ubat tp bila stop, period jd irregular balik, anemia sy dtg balik dan kena start balik ubat anemia. Jd berterusan je la amik ubat perancang tu bertahun2. Bila dah kawin, doc suruh stop kalau nak pregnant. Sy stop terus x period. Banyak kali simptom mcm pregnant mcm loya muntah tu dtg tp bila cek, kecewa je. Last2 malas la nak fikir dah. X nak berharap lagi. One day tiba2 terjaga pg buta sakit mcm senggugut tp lagi teruk. Sakit cuma hilang lepas mkn painkiller. Masa ni dah dekat 3 bulan x period lepas sy stop ubat. Pegi klinik, pegi hospital kerajaan cek upt negatif je Sampai doc suspek sy appendicitis. Dah plan nak op kalau sakit lagi. Hari ke5 sakit, sy pegi private hospital. Buat lab test, tup2 pregnant rupanya. Dah 4w

sis awk boleh try check ..jgn pernah rasa kecewa sis ,lebih baik kita tau dari awal sis supaya senang untk sis jaga kandungan tu baik2 ..pengalaman sy sdndiri 7tahun ttc .last sy dtg period pun 4hari ja tp kuar darah coklat ja xbyk ..then sy skit payudara lama gak la ,dgn rasa mcm mencucuk2 kat ari ari kejap dtg kejap hilang ..sy pun rasa yg sama mcm sis taknak mengharap untk check takut kecewa tp dlm masa yg sama sy takut sakit lain sbb xpernah sakit kt ari2 gitu ..beli jugak test pregnant try check tp sy dh betul redha dh sis ..check Alhamdulillah sy pregnant ..insyaAllah sis pada waktu yg tepat untk kita, Allah akan hadirkan zuriat ..sis check tau jgn pernah mengalah ..sy doakan sis dikurniakan zuriat .amin amin

Rasa mcm dah ada tu sbb symptoms mcm sy ituhari masa baru lekat, sy ada keluar spotting 2-3titik, sy ingatkan nak period, rupanya pregnant 🥰 sy pun lps 10thn baru pregnant lagi ni. Mudah2an awk pregnant, nnt buat UPT guna urine yg pertama di waktu pagi ye, rasanya insyaAllah dah lekat tu 🤲🏻

Cm sya lwat 10 hri gak..Breast sakit sgt..Perut pn rsa cm cramp..Pastu sya demam dgn sakit gigi sgt smpai bengkak pipi..Bila test positif hamil 😍bila cek kt klinik swasta rupanye dh 5 week lebih rupanye..Semoga sis juga diberi rezeki hamil

sis blh try check…kalau tahu awal2 dpt laa berjaga2 kan…

sis bleyh try check upt sbb pengalaman sya pn mcm nie

sis try ja cek mana tau rezeki sis

Blh check upt.