Kena minum air gula untuk apa ye? Boleh tolong jelaskan?

Assalamualaikum, sy ada baca di sini.. ada yg ckp check up nnti kena minum air gula? Utk apa ye air gula tu? Mmg wajib setiap kali check up kena minum air gula ke? Atau 1st check up je? Semua kena minum air gula ke? Atau specials case je? Maaf bnyk btul tnya, nervous plk ckp kne minum air gula tuu.. takut termuntah je😅

22 Balas

Banyak sebab kenapa kena minum air gula. Antaranya sebab background family. Contoh kalau mak atau abah ada kencing manis, tu wajib minum air gula. Kalau berat badan naik terlampau banyak pun kena minum air gula sebab nak check either ibu tu ada kencing manis ke tak. Selalu sebulan naik 2kg masih okay, lebih dari tu kena stand by. And sekarang sesiapa yang pregnant umur 27tahun ke atas pun even tak ada background familt yang kencing manis, still kena minum air gula. Tapi tak apa, minum tu untuk kebaikan baby juga. Nak tengok sama ada ibu mengandung ada kencing manis ke tak. Kencing manis boleh effect baby dalam rahim

mnum air gula ni untuk tahu samada awak ada kncing manis smasa mngndung atau tidak . if sejarah family takda yg ada kncing manis or bert bdn awak tak naik mndadak awak takkan kena mnum air gula . if sejarah family ada kncing manis awal2 lagi dah kena mnum😁

Saya pon pernah ade pengalaman minum air gula. Doktor cakap sebenarnya kalau kita ambil ujian air gula ni sbb nak tgok kita ade kencing manis atau pon tidak. melalui proses macam ni sahaja dpt tahu. mungkin sbb faktor keturunan yang ade kencing manis

x yh takut la bagi sy mcm minum air sirap yg tlbih gula tlampau manis gitu😁..skrng wajib minum air gula ,klau history fmly ada k/manis lg la awl kena minum..masa sy 12w dah kne mnum sbb fmly ad k/manis...sy sangkut tp gdm on diet control je..

klau 1st check up dah ade tarikh utk mnm air gula mknanya fmly sis ade sejarah k.manis darah tggi. atau pun tiba2 berat bdn naik mendadak..tp skrg sekurg²nya mmg sekali kne mnm air gula time kndungan 28week .. #30Nov20  #TAPSuperMoms

Untuk test you ada kencing manis or tak ? Maybe family you ada yg kencing manis takut if you tak minum air gula then tak tahu you ada kencing manis , you tak diet effect pada baby

huhuh daku kene minum ayo gula esok pagi 2.12 haahah besediala fiza oi.stat jam 10mlm ni kene puase haahahahah smpi la setel minum ayo gula pagi esok huhuhu

Saya Dah 27Weeks .. Tapi Doc Kata Saya Tak Perlu Minum Air Gula Pown .. Kawan Saya Pregnant Sama Macam Saya Jugak , Tapi Dye Kena Minum Air Gula ..

air gula tu utk cek klu ad kncing manis smasa mngndung...klu ad, kmgkinan brsalin awal sbb tkut baby berat

Saya kena minum air gula 2 kali sbb faktor umur ibu >35tahun..cucuk kancing gigi pun 2 kali.. Skrg dh 30mggu..