Kerak kepala/ taik sawan

Assalamualaikum sume . Mcm mne nk hilangkn kerak keple / taik sawan kt kple bby ye . Nk kopek tkot sakit lak nk2 yg tebal . Yg mcm kelimumur tuu okeyy lgi. Boleh bgi tips takk ?

9 Balas

salam sis . masa mandikan baby, try gosok kepala baby plahan2 . kulitnya tengah lembut masa tu.. lepas tu, sapu minyak baby tu . kalau baby saya, saya guna minyak johnson's . pun usap pelahan2 kat kepala dia . insyaallah, kerak tu akan menggelupas sndiri . kerapkan buat macam tu selepas mandi ya.. ni pun mak mertua yang ajar . saya pon takde pengalaman dulu, anak first kan🥰

Cuba sis guna baby oil(gohnson baby).. Sis sapu kat kepala baby.. Lpas tu gosok guna jari sis.. Pelan2 erkk.. Buat mcm tu sllu la.. Time bby mandi tu pun pelan2 cuci kpala baby..

Klu my baby i pkai santan je...perah santan kelapa pstu sapu air santan biarkn dlm stgh jam lpstu gosok pelan pkai kapas ke jnji gosok pkai bnda lmbut..hlng laa

Parut kelapa lps tu letak Dlm tudung or kalin nipis.. Gosok kt kepala anak slow, perah sikit santan tu bg kluar kena kat kulit kepala.. Petua org2 tua

cukur rambut, pastu letak minyak rambut baby.. sy guna kapas telinga untuk buang kerak2 tu, tolak2 smpai ttanggal

Sapu myk baby kt kepala... Tggu sampai kembang... Pas tu sikat slow2... Klau dh botak lg sng nk bersih kn

Amik minyak masak. Sapu kat kepala. Biar kejap and sikat slow slow. Sy buat mcm tu. Cuba lah

Sapu baby oil bg kembang bru gosok2 nnt ilang.. sy gune bren Nivea baby..

Anak saya pn trok dulu.. Saya pakai santan je