Cradle Cap

Sesiapa tahu cmne cara nk hilangkn taik sawan selain sapu baby oil sbb dah buat tapi still sama, boleh share tak sape yg tahu ?

27 Balas

Anak saya dulu kena trok smpai dia garu berdarah...pastu naik balik kuping tu.. skng alhamdulillah da sihat.. apa saya buat saya 1.sapu VO dkt kepala baby dalam 2 jam sebelum mandikan baby 2. Pakai syampoo khas- cetaphil , sebamed y xde buih or bau biarkn lama skit jgn tros bilas 3. Masa bilas gosok lembut tmpt cradle tu. Sbb b4 letak VO dia akn mudah tanggal 4. Lps mndi dap2 jgn gosok kepala tu 5. Letak cream. Guna cara ni alhamdulillah xsmpai seminggu da elok..before dkt 2 bulan bru elok

4y ago

Sy pn guna vo xpn myk kelapa myk masak tu.. Sbb dia akan kembangkn cradle tu.. Buat masa sblm mndikn bby n lps tu sy syampoo kn guna sebamed.. I'Allah cpt elok n dia xnaik semula.. Cuma jgn bg luka n berair je sbb nnt dia akn naik balik.. Slmt mncuba ibu syafira..

Masa akk saya masa mandi tu shampoo lama sikit kat bahagian kerak tu. Gosok perlahan2 bg dia lembut. Lpas mandikan sapu minyak zaiton atau apa2 minyak biar dia mengembang. Minyak tu agak2 je untuk tempat kerak tu. dan sikat pakai sikat yg rapat2 ala2 sikat kutu. Buat hari2. Gitu la rutin setiap kali mandi n lpas mandi. Depend pada kerak tu tebal mana. Klu rasa x boleh jgk. Jumpa Dr. Nnti dia akan bg cream.

my 2nd baby kena masa umur sebulan lebih aritu. apa yg saya buat masa mandikan tu syampu + gosok2 manja bg kembang then lps pakai baju sikat rambut dgn sikat kasar tu. lpstu letak baby oil. ulang tiap2 kali mandi. masa baby kena aritu mmg satu hari dia mengaruk je nangis2. gatal mungkin. kesian.

mummy masatu bila baby kena buang kerak² tu pakai sikat yg tebal tu.. makesure tak bg bby sakit laaa.. lpastu consume jonson bby oil.. tak lma lpastu okay.. tp rmbutnya kena cukur bg pendek..

Anak sy dulu sampai umur 3 bulan ada kerak ni. Tambah2 lagi dia ada eczema, makin la banyak kuping gatal. Last sy ikhtiar dengan Sabun susu kambing homemade pakai macam syampoo. Terus bersih.

Petua org2 tua..Parut kelapa lps tu ltk dlm kain nipis atau tudung pn bole.. Gosok kt kepala anak slow, perah sikit santan tu bg kluar kena kat kulit kepala..nanti tanggal lah kerak tu

mak mertua saya dulu pkaikan santan atas kepala anak...pki santan dlm 30-60 minit sebelum mandikan anak..sambil2 tu..urut2 n sikat guna sikat bby..then,dh siap mandi..dia pkikan bby oil..

Sapu minyk baby dkt kepala.. Tggu sampai dia kembang biar minyak tu serap 5-10 minit.. Pastu sikat slow2... Klau botakkan rambut lgi better senang bersih kn taik sawan ni

Anak sye dlu teruk juga kne taik sawan ni. ap sye buat sye sapu minyak bby(johnson bby) pastu biar dlm 10 minit bgi die kembang. then ambik sikat, sikat utk tggalkan.

Cuci pakai minyak zaitun sis.. biarkan dalam 10-15 minit bagi dia meresap lepastu bila dah lembut tu boleh sikat guna sikat baby untuk tanggalkan taik sawan tu