pregnancy

assalamualaikum smua sy nk tye ada x spe2 sma msalah mcm sy.? sy pregnant 14 weeks dan slalu spotting...kluar coklat2 cm tu... dh byak kli jmpa doktor pkar dh cek smua doktor pn dh bg ubat kuat rahim untuk mkan dn insert...tp spotting on off..bleh x mamies share pngalaman.

12 Balas

Sporting ni sbnrnya ada banyak punca...lebih baik sis pi hospital Check baru tahu apa punca.Sebab banyak juga kes sporting ni Ada sstgh kandungan ok dan Ada yg tak...tgok kpd punca sporting tu sdri sbb tu apa2 pendarahan skli pun mst kena jumpa doktor,.mcm kes Saya ,sy 29minggu Ada sporting , sdgkan Saya baru je scan dekat kk minggu ke28 keadaan uri Dan air ketuban semua ok kata doktor...so, sbb risau Saya tpksa juga pi emergency then kena warded 24jam.Doktor scan keadaan baby sma ok...then last dia check bahagian bawah guna muncung itik tu, rupa2 ada keradangan pada bahagian servik Saya.. doktor kata area tu kering Dan sbb tu Ada blaku pendarahan ringan.Saya menghela nafas lega bila doktor dah bagitau punca nya.Tapi keradangan pada servik ramai juga wanita hamil melalui nya disebabkan hormon masa mengandung.

4y ago

Klu pendarahan byk mmg bhya..semoga semua nya baik2 bt awak .

Sy 2 minggu lebih baru hilang spotting. Dari fresh blood @ 10w, diagnosed as threatened mc, samai 12w nak masuk 13w baru xde darah/spotting. Memang betul2 bedrest, bangun untuk makan solat mandi je. Basuh pinggan dan lipat kain pun x buat. Sekarang dah 14w++, still trauma and still check ade darah ke x kalau lepas kencing, berak atau rase basah2 kat vagina.

4y ago

Penah 3x miscarriage.. pregnant ke 4 .. baru ok ( Doktor suggest ultragestron,.. ubat insert 2x sehari dlm vagina) baru melekat sampai dpt melahirkan ( pada umur 40an)..now baby sebulan lebih . ..penah Cuba dusphaston .. tapi maybe xsuit dengan Saya. Apa2 pun rest well sis.. be positif.. insylh..

Wsalam.....sy pun sptting on off sebulan dlu prgnt 9week....hosptal pun kluar masuk....last² sy gtaw doktor ape yg sy buat klo spotting on off ni...pastu dorang bt sesuatu dari bawah guna mulut itik korek..lepas korek tu xda dh kluar spotting coklat tu lg...cuba pergi jumpa doktor

4y ago

sy dh byk kli doc msukan mlut itik tu...smalam kna admit wad sbb bleeding yg truk...drah ktul2

Sy pernah ms 15 w & 17w..ad brownish spotting sbb ms tu byk buat kerja berat..bykkan bedrest sis, kalau rs penat rehat skjp, jgn biar badan rs penat, sian baby..mkn vitamin n jg mkn minum..

4y ago

baby ok..bleeding pn dh stop..

🙋.. spotting hingga minggu ke 19. Dr diagnosed as threatened miscarriage. stress sy spotting. So sis cuba elak dr stress and rest well. I'm 35weeks now😊

Kena bnyk bed rest , spotting on off ni bahaya juga utk baby

Mummy rehat la jgn stress ye...bahaya utk baby n mummy jgk

Da refer doc ke sis.. Better jumpa doc utk kepastian.

4y ago

dh sis..skg kt wad..smalam bleeding

byk...smpai 3 pad..drah bku lg..skg admit wad...

Banyak² berehat dan jgn stress sis