Terminum air gas

Assalamualaikum semua sy tak tahu saya hamil.. saya minum air gas (pepsi) semasa makan di 4 fingers .. saya susah hati sgt2 .. bahaya ke tak ye ... Sy try test sampi 3 upt ... Sbb nak double confirm.. susah hati saya .. menyesal rasanya

Terminum air gas
35 Balas

Waalaikumsalam mommy. Sebelum saya pregnant saya bukannya peminat air bergas. Selepas saya discaj dari ward psikiatri sebab overdose 58 biji Sertraline, saya minum bertin-tin air Coca-Cola. 1 hari sampai 3 tin. Berlarutan sehingga seminggu. Saya macam pelik kenapa tiba² saya jadi ketagih macam tu. Kadang² syak pregnant tapi tak percaya sebab masa overdose dah buat UPT kat hospital. Tapi masa overdose tu pun dah lewat 5 hari haid. Haid dah lewat hampir 2 minggu. So saya beli alat UPT brand Dip N Tell di Wellness terus check di tandas mall. Terus naik double line terang benderang lagi. Saya dah panik sangat sebab dah la minum Coca-Cola tak ingat dunia, lepastu pernah overdose pulak tu (lepas discaj tak pernah bersama suami). Tapi alhamdulillah sekarang dah nak masuk trimester ke-3 dan baby saya sihat. Mommy jaga² pemakanan ye lepas ni... Minum sesudu dua takpe hehe tapi kalau boleh tunggu lepas trimester pertama. May Allah ease everything. All the best. ❤️

sy pun tahu pregnant lmbat.. msuk 3 month baru tahu.. tu pun sbb suami tgur awat sy x period.. elok ja 3 bulan solat.. x cuti cuti 🤣 biasa klu nk dekat period suami tgur dulu tanya pad dah beli ke blum.. dia yg kira tarikh period sy.. hahhaha tapi sblum tahu tu bedal air gas bersungguh sungguh.. sbb sy mmg suka minum air gas.. tmpat krja lak dekat ngn mcd.. asyik mkn mcd ja.. bila dah tahu pregnant cpt cpt pi klinik.. nasib baik xde kencing manis and baby okayh 🤣🤣

sy masa pregnant minum je air gas dr mcd la, 4finger la, kfc la, pizza la. alhamdulillah dh bersalin pon 2nd baby jan 23 haritu. cuma kita minum jgn la sampai berbotol2. itu yg membahayakan. awak pantau dlm masa 24j selagi xde spotting / bleeding inn shaa allah kandungan awak xde pape. ini upt brand farmasi kan? kalau nak lagi double confirm boleh try pakai digital clear blue

12mo ago

rezeki awak tu. tahniah awak!❤️. semoga urusan awak dipermudahkan. moga baby baik2 sahaja sehingga awak bersalin nnt ye🌻

Terminum tp takde bleeding takpe. Make sure lepas ni jgn minum la. Rezeki tu tak jd apa2. Kalau da tau pregnant, kalau blh elak kan minum2 air bergas. Jgn ikut org yg kata minum takpe tak jd apa2. Kalau jd apa2 kita sendiri akan menyesal. Apa2 pun jaga kandungan baik2 ye Puan. Jgn tinggal folic acid. Jgn angkat berat2. Jgn stress2 ye.

Sy aritue mkn maggie pedas giler lah, minum coke, main lumba lari gn anak lah , lompat bintang lah, nenas fav sy mmg sy hari2 mkn 🤣 Msk bulan ke 3 sy check preggy terus terpk semua yg sy buat tue 😂 tp sis benda awk x jangka kan, jgn fikir sgt.. skg jaga mkn n jaga kesihatan baik2 ya insyaAllah semua baik2 tau

tak tahu tak apa.. tak sengaja.. ni dah tahu elakkan air gas. sy dri mngandung smpai bersalin smpai mnyusukan ank nk 10 bulan ni langsung xminum air gas. punya lama. even tringin pon tetap xminum..dan sy hantu coffee.pon tetap xminum 😂 banyakkan pengambilan mknn dan minuman yg sihat ok sis.

saya sblom dpt tahu pregnant pun minum air gas baby dh 3 bln bru dpt tahu , bila dah tahu saya tak minum smpai la nak hujung pregnant curi minum sikit2 bg rasa , selamat dh pun bersalin , jgn stress2 sis slagi takda turun darah ke apa jgn risau

12mo ago

tak apa bby kuat tu , lpsni boleh jaga2 dh bab mkn

takpe awak tak sengaja tapi jangan normalise kan minum air gas ye lepas ni awak boleh google kesan pada bayi :) kdg2 dekat sini ade yang awak boleh ambil nasihat, ade yang tak Perlu. ape ape consult dgn dr sebb kesihatan badan kite tak sama :)

12mo ago

Sama sama awak :)

Terminum banyak ke siket? kalau minum berbotol² tu yg bahaya.. Setakat beberapa teguk tu takde apa.. nanti check lah.. ada spotting atau tak.. panas atau cirit birit ke tak.. InShaaAllah baik² jaa tu.. cuma lepasni lebih brhati² ya..

InsyaAllah xde pape, dn bila sis dh tw, sis pregnant, sis jgn minum plak ye😅 mcm sy, mse pregnant kan si sulong, xtau pn...tp ngidam die..minum coca cola dgn buah nenas, sy ingat nk period.. sekali... sgkut 2 line😂