Ada tak kat ektopik tapi tak keluar darah atau sakit perut??

Ada sesiapa yg ada pengalaman ektopik boleh share tak?? Saya tk de sakit perut atau bleeding pun.tapi doktor syak ektopik sebab tak nampak kantung lagi

2 Balas

4w mmg x nampak apa. dah byk kali awk tanya. semua suruh awk tgu 8w utk repeat scan kan. tgu 8w jela. tolong la jgn buat diri sendiri risau. ectopic akan bleeding. kalau xde bleeding tu tolong laaaa jgn risau kan diri sendiri lagii. tgu je 8w nanti bru repeat scan balik. rata2 dlm post awk sebelum ni semua ckp 4w x nampak apa kan. so stop buat diri sendiri risau. 4w mmg tak nampak kantung. bru besar biji sawi je, mana nak nampak nyaa. kandung bru sgt nak menjadi. rahim awk menebal makna nya bukan la dkt luar rahim. kantung akan ada dlm rahim cuma belum membesar lagii. kalau luar rahim, rahim awk xkn menebal.

2y ago

🙏😭😭saya cuma risau

sebab tula doc suggest 8w ke atas baru scan confirm pregnancy. nak elak unnecessary worry camni lah. bila dah ada refer letter mmg la doc kena buat follow up. dia takboleh nak ignore diam je nanti awak juga tertanya2. patutnya kalau tak bleeding takde sakit pape tunggu sampai 8w ke atas baru pi scan.

1y ago

kalau spotting better tunggu dulu & monitor. tapii kalau sakit tak tahan / keluar fresh blood terus pergi emergency. sbb 5 minggu terlalu awal nak check. ada org dah nampak kantung, ada org tak nampak lg sbb kita taktau janin tu jd bila. kita kira guna tarikh period je kan. nanti dah 8w boleh pi scan balik. buku pink biasanya buka time 12w