Nak berkongsi cerita sedih

Assalamualaikum semua. Saya nak tanya also nak bercerita kat sini. Saya baru lg kawin setahun lebih. And ada anak 5 bulan. Sy berumur 20 thn. Kawin masa 18 tahun. Saya kwin awl sbb saya broken fmily, sejak baby mak ayah saya tngglkan sy pada nenek saya, sy panggil dia ibu. Mula mula kawin suami tanya saya boleh ke kalau sharing bayar rumah and belanja bulanan. Sy ok jee sbb niat utk tlg suami sbb dia sblm stable. Lepastu rumh tangga saya mula diuji bila sy pregnant, alahan teruk and tk blh kerja. Jd saya berhenti. Dan suami tanggung semuanya. Tapi slowly kewangan makin teruk. Sampailah skrg. Dah dekat setahun kami asyik tkde duit je. Padahal sy dh manage seeloknya dan berjimat sngt. Dpt gaji je tolak ii mesti balance berapa rnggit je. Mmg tak lepas nak buat makan sebulan, minyak motor suami nak pergi kerja. Saya sedihhh sgt. Nafkah saya pun dh setahun sy tk dpt. Sy smpai kan fkir " dia susah sbb kwin dgn aku ke?" Dlu bujang husband jenis berduit je. Lepas kawin kami jdi susah sngt. Smpaikan bulan lps sy trpaksa jual gelang saya yg ibu sy belikan 2 bulan lps. Lepastu skrg nak gadai cincin kawin pula. Duit belanja bulan pun ibu sy bgi, kdg pinjam dgn mak mertua saya. Ya Allah sy penat sngt and sedih sngt diuji mcmni 😭 dlm bank kami langsung tk ada balance. Dalam poket skrg ada brapa rnggit je. Puasa dh nak dekat. Dia ulang alik kerja pakai duit nk isi minyak. Anak pulak brg keperluan dia nak hbis. Saya tk minta bantuan cuma saya nak berkongsi cerita. Sbb saya rasa stressss sgt. Sy hanya nak meluah. Tq sudi baca cerita saya.

6 Balas

husband ade motor suruh pg dftr jadi rider. fp ke grab ke lalamove ade shopee ade. bila cuti or blk kje boleh buat. as laki die kne fikir mcm mne nk tmbh income fmly. since awk pon x bekerja. selagi ade side job yg boleh buat duit, go for it ckp dgn die. x ckup rehat x ckup tdo tu normal je. sbb tgh dlm fasa build up. zmn skng ni mmg xboleh hidup dgn 1kje je. org yg gaji 5ribu pon x ckup zmn skng ni. xpon suruh laki awl apply part time fast food ke guard time mlm ke. skng ni bukan takat yg baru mula fmly struggle, yg dh lama kawin pon sama2 struggle. kalau dkt kl skng ni boleh tgk betapa ramainye org yg kje office blik kje sambung buat grab food panda lalamove lh. org gov pon ramai yg buat 2job skng ni. so sis kne suruh jugak husband crik 2nd job.

1y ago

Husb kerja 12 jam, tpi pergi kerja 8:30 pgi. Balik dlm 10:30 smpai rumah. Tkde msa nak buat rider hm