Nak berkongsi cerita sedih

Assalamualaikum semua. Saya nak tanya also nak bercerita kat sini. Saya baru lg kawin setahun lebih. And ada anak 5 bulan. Sy berumur 20 thn. Kawin masa 18 tahun. Saya kwin awl sbb saya broken fmily, sejak baby mak ayah saya tngglkan sy pada nenek saya, sy panggil dia ibu. Mula mula kawin suami tanya saya boleh ke kalau sharing bayar rumah and belanja bulanan. Sy ok jee sbb niat utk tlg suami sbb dia sblm stable. Lepastu rumh tangga saya mula diuji bila sy pregnant, alahan teruk and tk blh kerja. Jd saya berhenti. Dan suami tanggung semuanya. Tapi slowly kewangan makin teruk. Sampailah skrg. Dah dekat setahun kami asyik tkde duit je. Padahal sy dh manage seeloknya dan berjimat sngt. Dpt gaji je tolak ii mesti balance berapa rnggit je. Mmg tak lepas nak buat makan sebulan, minyak motor suami nak pergi kerja. Saya sedihhh sgt. Nafkah saya pun dh setahun sy tk dpt. Sy smpai kan fkir " dia susah sbb kwin dgn aku ke?" Dlu bujang husband jenis berduit je. Lepas kawin kami jdi susah sngt. Smpaikan bulan lps sy trpaksa jual gelang saya yg ibu sy belikan 2 bulan lps. Lepastu skrg nak gadai cincin kawin pula. Duit belanja bulan pun ibu sy bgi, kdg pinjam dgn mak mertua saya. Ya Allah sy penat sngt and sedih sngt diuji mcmni 😭 dlm bank kami langsung tk ada balance. Dalam poket skrg ada brapa rnggit je. Puasa dh nak dekat. Dia ulang alik kerja pakai duit nk isi minyak. Anak pulak brg keperluan dia nak hbis. Saya tk minta bantuan cuma saya nak berkongsi cerita. Sbb saya rasa stressss sgt. Sy hanya nak meluah. Tq sudi baca cerita saya.

6 Balas

husband ade motor suruh pg dftr jadi rider. fp ke grab ke lalamove ade shopee ade. bila cuti or blk kje boleh buat. as laki die kne fikir mcm mne nk tmbh income fmly. since awk pon x bekerja. selagi ade side job yg boleh buat duit, go for it ckp dgn die. x ckup rehat x ckup tdo tu normal je. sbb tgh dlm fasa build up. zmn skng ni mmg xboleh hidup dgn 1kje je. org yg gaji 5ribu pon x ckup zmn skng ni. xpon suruh laki awl apply part time fast food ke guard time mlm ke. skng ni bukan takat yg baru mula fmly struggle, yg dh lama kawin pon sama2 struggle. kalau dkt kl skng ni boleh tgk betapa ramainye org yg kje office blik kje sambung buat grab food panda lalamove lh. org gov pon ramai yg buat 2job skng ni. so sis kne suruh jugak husband crik 2nd job.

1y ago

Husb kerja 12 jam, tpi pergi kerja 8:30 pgi. Balik dlm 10:30 smpai rumah. Tkde msa nak buat rider hm

hurm..beratnya ujian puan... kalau tak keberatan..blh sy tw husben puan nye tmpt kje dgn rumah berapa jarak jauhnya?? dan monthly gji dia berapa..sewa rumah nk kena byr brp?? kalau puan pndai buat dropship..puan try la...kalau ada skills pape dlm grafik ke...blh amik upah tuk buat Design jd freelance... kalau pandai menjahit..blh amik upah menjahit..kalau ada skill memasak puan blh jual menu tuk makan tghhri.....pinjam modal dr mak puan tuk dlukn...nnti bila ada hasilnya blh la gnti balik..pape doa byk2 pd Allah k..minta dpmudahkan segalanya. .solat jgn tinggal... kuatkn smgt k... mg dmurahkan rezki dan dpmudahkan segalanya..aamiin .. with big hug❤️

Post reply imageGIF

Alaa kesiannya awak. *hugs* Huhu. Sabar banyak2 ya. Faham sangat nak kurangkan apapa belanja rumah dgn baby semua pun penting. Saya dgn husband pun dulu mcmtu awal2 kahwin.. Tiba ada baby pulak garu kepala husband mcamana nak urus duit. Memang la kita boleh rancang tapi anak first kan. Saya sampai tahap nak buat grab kayuh basikal je area rumah bawa baby, haha😭 awk jgn sedih2. Takpa pinjam dulu ibu kalau ibu ada lebih. Tapi one day nanti bila dah ada duit lebih, awak double balik yang pinjam dkt inlaw and ibu tu okay. Saya doakan semoga Allah permudahkan segala urusan family kecil awk. Doakan juga family saya.

Rumah - tempat kerja 13km. Pergi balik jadi 26km. Hari hari macamtu 😞 sewa rumah 700, kereta 550, motor 180, api air biasa bulanan 50, minyak motor, belanja makan lagi apa semua. Gaji lebih kurg 2k. Balance nya berapa je. Ada baby lagi. Hmm

1y ago

satu lagi sis, cuba sis tanya suami utk bg nafkah dekat awk wlpun rm50, msti rzki lagi brtambah InshaAllah, suami sy walau mcm mana pun dia tetap bg nafkah dekat sy, mngkin sbb tu rzki dia ada je, sbb nafkah kan wajib mngkin silapnye disitu ,sori sy bg pndangan sje

😭sy faham awk sis.kita sma.bila da ada bby mmg ssh sikit nk kje.org yg tau akn faham.tp sy cba juga tuk tlg suami.tp mcm2 lg dugaan dtg.kdg nangis sorg2.ank2 la tmpt sy mngdu.

1y ago

Betul, sy nngiss smbil bercerita pd baby 5 bulan. Dia pandang je saya seolah ii memahami apa yg ibu dia cerita hmm

Awak ada try mohon zakat? Mungkin boleh bantu sikit2. Kadang zakat tolong bayarkan sewa rumah.. dptla kurangkan sikit beban

1y ago

Takde kak