Darah O+ & kuning

Assalamualaikum semua, betul ke kalau preggy mommies berdarah O+, besar kemungkinan anak yang dilahirkan akan kena kuning tinggi/lama? If betul, boleh ke ibu2 share tips utk atasi masalah ni. Dan ada tak ibu2 yg darah O+ tapi anak tak kena kuning tinggi/lama?

37 Balas

Hai puan Farah..kebetulan nama kita sama😄..sy juga darah o+..ank lelaki sy dlu pernah kena kuning hampir sebulan dan nyaris2 kena tukar darah..macam2 petua sy ikut tp tak berhasil apa2..sampai hari ke 21 baru hilang..anak perempuan sy pula alhamdulillah sy just ikut saranan doc & nurse banyakkan menyusu baby sahaja..setiap sejam kejutkan dia.. alhamdulillah hari kesembilan kuning turun,tk perlu ke klinik lagi dh ☺️...

4y ago

Tak juga..anak laki saya kena jaundice tak sampai masuk nicu..yg penting dia minum susu..kalau tido tak minum susu susah nak turun bacaan jundice

Kalau ikutkan mmg...but semua tu in syaa Allah boleh kita cuba elakkan. Masa mengandung elakkan makanan bergula n garam. Minum susu kambing n makan banyak makanan sunnah mcm tamar buah tin kismis etc. Anak saya sy nampak ada banyak beza kakak n adik...masa kakak saya rajin makan semua makanan sunnah. Bila time adik kurang sikit sebab susah dapat...mmg jauh beza. Kakak tak ada jaundice langsung. Tapi adik prolong.

Saya pn o+, tp doc terangkan klu ibu drh o ank pn o xde mslh InshaaAllah x kena jaundice, klu isteri o husband selain dr o, n anak ikut drh suami itu yg mnjadikan jaundice...mcm sy husband ngn sy 2-2 drh o, doc kata kebarangkalian nk kena jaundice sgt2 rendah, kecuali ibu brmasalah gdm, pre eclampsia, drh tggi semasa mengandung...wallahualam...itu yg doc terangkan kt sy...

Tips yg nurse bagi tau saya. Klu dia kena kuning, berhentikan bagi susu badan dulu dalam masa 24 jam. Bagi susu formula. Tapi, klu masih kuning. Tetap bagi dulu susu formula sampai kuning takde baru ibu boleh bagi susu badan. Ada nurse faham klu kita bagi susu formula. Ada yg tak faham. Biasanya dlm masa 24, kuning akan hilang bagi yg kuning dia rendah.

4y ago

Sy bg anak minum susu Dupro. Hilang kuning. Sy fully bf

Saya O+ dua2 anak prolong jaundice..anak pertama prolong jaundice ada detect hyperthroid.(masuk nicu dan duduk bawah lampu).tapi after second amik darah dah normal..anak kedua tak ada detect apa2 (duduk bawah lampu masa diwad)..dua2 prolong jaundice disebabkan oleh susu ibu..tapi still continue susu ibu je..tak campur dan tak bagi makan apa2 pun..

Saya dan baby darah O+, dua minggu baru hilang kuning tuu. Sampai 2 kali masuk wad duduk bawah lampu tuu. Saya bagi bf, tapi dia tak kerap berak, jadi saya bagi susu formula and baby kerap berak. Bila kerap berak cepatlah kuning tuu turun. Habis jerrr kuning baru bf balik. Nurse pun sarankan bagi susu formula untuk bagi baby kerap berak.

kuning baby akan hilang klu kerap berak n kencing. sbb tu kene bg baby susu setiap 1jam. baby yg kene kuning mmg suka tidur, so kejutkan jugak setiap 1jam. sy full bf dan asyik ulang alik ke klinik ambik darah, susu badan jadi kurang. ada kwn bg balm utk mandian, sy guna. Alhamdulillah, kuning baby cepat turun

Sy darah 0+ . Lahir baby girl 9/12 hritu . Baby keluar tkde kuning . Dh smpai rumah baru ada kuning tinggi smpai cecah 13 tak silap sy. Sy amalkan minum susu kambing dn bnyak menyusukan dia . Alhamdulilah turun kuning dia. Org kata kena amalkan masa dh 8 bulan mengandung. Elak anak kuning masa lahir. Try la 😘

4y ago

kalau kita consume susu kambing masa pantang boleh tak?

Saya darah O.. Anak saya pon darah O.. Alahamdulillah anak lahir xda langsung kuning.. Sy amalkan minum susu kambing wildan dr start pregnant snpai 9 bulan.. 😍 Skrg pregnant yg kedua anak first setahun 5 bulan.. Masih amalkan susu kambing wildan jg.. Sbb doc tkejut tgk result anak xde kuning.. 😍😍

4y ago

Anak sy cucu ke 11 mak sy.. 10 orh cucu smua kuning tinggi2 blaka.. Smua darah O.. Kakak sy la pesan suh minum susu kambing sbb ank dia yg no 4 branak kuning kejap dlm smnggu lebih.. Dia kata dia minum susu kambing high goat masa perut dia 7 bulan..

Wslm sis..sy drh o+ ank sy alhamdulillah kuning 3x cek je..cek 1 tu bacaan 96 dktr pun xpercaya cek ke 2 138 pastu cek 3 101 lps tu terus discas..xde amalkan ape2 pun masa mengandung..cume kerapkn bagi susu cmpur sikit susu formula je..tu yg sy buat..tapi lain org lain jenis kn..jgn risau ye..