Darah ibu O

Hai ibu ibu. Nak tanya, siapa ibu2 sini yang kumpulan darah O. Anak ok tk? Ramai yang cakap kalau ibu darah O kemungkinan besar anak akan kena kuning. Kuning yang teruk . So apakah langkah2 yang kita harus buat?

18 Balas

Sy darah O positif..tiga2 anak semua kuning..yg paling lama yg kecik ni..cucuk sebulan pun ada LG kuning..siap Dr amik darah dgn urine utk check.. Alhamdulillah..semua normal.. Sy amalkan minum susu kambing je..masa pregnt ank no 1 & 2..itupun minum time 7 bulan ke atas..pregnt no 3 xminum pun susu kambing..😅..tp mmg lama nk ilang kuning yg no3 ni..😂

Sy juga darah O+. Anak sy masa lahir jaundice dia 198. Kena warded 6 hari on antibiotik 5 hari. Hosp akan lepaskan anak kalo bacaan 13+. Lps tu menyusul bwk anak ke kk utk amik darah. Jgn risau ok, setiap semua yg jd itu pengalaman. So, dr situ kita tau mcm mna nk handle utk anak² seterusnya. Harap² semuanya dipermudahkan.☺️

Saya o positif..suami pun o positif gak..antara 4 org anak saya..yg sulung sbb dia ada g6pd..memang ada kuning..terus kena tahan ward lps saya bersalin tu,no2,no3 x de kuning,no4 ada..tp x masuk ward pun..kuning pun sikit je..cara saya..menyusukan anak ngan susu ibu je.. Xde petua ape2 pun saya guna..

Hai sya pun O +ve jgak, alhamdulillah anak xde kuning yg serius paling tggi 124 hri ke 3,check balik hari ke 8 jdi 41, masa mengandung kerap makan anggur hitam, ini tawakal shja, kesahihan anggur menyebabkan xde kuning tu xsure laa😊 yg penting breastfeed kne kerap

Saya dgn psgn mmg drh o..kuning yg truk bgantung kpd pmknn ibu..itu mmg tak blh elak..tapi klu sis drh O,psgn drh A atau lain jns.. kemungkinan ank tidak akan kna jaundis ataupun klu terkena tp dtahap yg rendah je. Ini pgmln klga terdekat

Masa anak 1st mmg kene jaundice seminggu gak la kat hospital.. Doc ckp kalau parents both darah O mmg normal anak akan dpt jaundice tinggi.. tapi kerap bg susu in shaa Allah ok..

Sy darah O+... Alhamdulillah anak xde jaundice. Doc & nurse pun pelik. 2-3kali jugak baby kena amik darah,result still sama. Nk kata sebab makan pun,entahla..sy bedal je semua

Sy darah o... Mse ank sy bru lahir, kne than ward sbb g6pd and jaundis.... Xsume bby kne jaundis niee... Tgk gak pemakanan kite mse preggy

sy darah O+ harap x teruk sgt kene kuning ni bile bersalin😅 nurse ckp utk ank pertama tggu 3hari mcm tu baru ade susu badan aduhh

sye darah o ank kuning dlm 2 minggu..start 218 msok wad sehri pstu kua wad kuning makin tron.skrng alhmdulilh dh x de kuning