Risau..

Assalamualaikum. Selamat pagi . saya mengandung 7 minggu 6 hari. sabtu kemarin, sy mengalami bleeding . pergi check doktor. dia kata normal, sbb scan, tgk rahim semua okay, tiada pendarahan berlaku kemungkinan janin dkt dgn rahim . dan diberi mc sehingga hari ini . Tp sehingga ke hari ini, masih ada darah yg keluar. Semalam dan harini keluar darah sekompok . Normal ke? ☹️

10 Balas

Pergi klinik swasta ke hospital? Bab ni kena dpatkan 2 pandangan jugak.. saya 2x, first 7week kluar brown spotting 3-4 hari, tiba2 hari ke 5 kluar fresh blood spotting. Nurse suruh direct ke emergency, pergi sana 2x kena scan & cek laluan bawah jugak. Semua okey & dpat Mc n ubat kuat rahim. Lepas tu week 12 bkn spotting lagi dah, terus kluar mcm period siap berketul-ketul jatuh sebesar hati ayam tu.. pergi emergency jugak, kena tahan dkat wad utk pantauan. Sama jugak kandungan still takda tunjuk apa2 yg negative, semua ok.. lepas discharge pun still ada brown spotting sampai week ke 15 Masa week14 pergi klinik swasta utk scan, dpatkan 2nd opinion dr doctor. Masa scan doc tunjuk ada darah beku sikit dkat uri & uri agak rendah,boleh jd tu salah satu punca ada pendarahan. Selagi kandungan still okey takda masalah pun cumanya kerja berat memang tak boleh langsung, kena banyak rehat saja & "puasa" drp bersama suami 🤭 Ubat kuat rahim tu week 16 baru stop mkn. Bab ni setiap org tak sama puncanya, klau still kluar lagi tu kena la dapatkan rawatan jugak. Bersusah dahulu takpe..

4y ago

Duphaston. Boleh ke klinik je sis, klau doc rasa kita patut ambik memang dia akan bagi.. swasta harga dlm rm70-rm80 mcam tu, gov byar rm1 saja 🤭🤭

sama dgn saya.... mula2 cek kat gynae swasta... dia kata keguguran kena g cuci... tapi bila g hkl smlm check.. doc kata semua ok sihat... xde pulak dia kata ade pendarahan kat dlm rahim... klu mcm 1st pregnancy tu. doctor siap cakap ade tompok darah dlm rahim... tapi ni xde.. doctor kata rahim ovari semua sihat elok... janin bila dia ukur kecik sgt bru 6minggu...so dia kata bleeding tu normal... dpt appointment lg 2mggu...harap2 semuanya okay shj...

4y ago

Sis keluar darah macam period tu kuantiti dia banyak ke ? Warna merah pekat tu ke ? Maaf tanya sebab saya pun macam ni.. risau..

kalau darah bukan fresh yg keluar tu normal, banyakn rehat, saya pun sama awal kehamilan ada kluar darah2 coklat mcm tu, then saya rehat kurangkn bgerak then dia hilang, better jmpa doct klu kluar darah terlalu banyak

Saye pernah alami mase 1st trimester... Every day keluar spotting kdg2 ketulan kecil.. Mmg kne bed rest.. Nnti nk msok 2nd trimester ok dh.. Now alhamdulillah ok 😊

Jangan banyak bergerak. Jalan gi toilet pon slow2 je. Angkat berat pon jangan, buat keje rumah pon jgn. Baring je

5y ago

Semoga dipermudahkan ye. Enjoy ur pregnancy. Samasama

Pergi la klinik lagi. Cakap kat Dr. Sini bukan klinik la sis, takde doktor takde nurse 🤦🏻‍♀️

Bnyakkan bedrest. Jan buat krja berat2. Klu bnyk kluar bleeding better pg cek blik

sya keluar lendir bercampur darah sedikit apa itu normal..

Refer emergency sis

Bedrest dear.