1y8m

Assalamualaikum, saye nak tanye normal ke kalau anak 1y 8m belum pandai bercakap? Dia pandai cakap mama je.. Ade yg anak ibu² mcam ni tak??

21 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

Normal je... Tambah lagi klu die tunggal pelat pon akan jd.... Anak sy dh 4tahun bru pndai sbut smua bnda tapi pelat die ya ampun sy je fhm 😅😅 sbelom ni die cuma tau aa aa aa je bru skang ade sebutan tepat tu pon pelat sngat2 padahal dlm umah x pnah pon ajar pelat or ckap bhasa alien... G klinik n jmpe pkar pon die kata xde masalah lepas check.. Skang anak 5 tahun dh smbang ngn kwn die pon kwn die x fhm ape die ckap...😁

Baca lagi

Selalulah berkomunikasi dgn anak setiap kali mandi pakaikan bj nak suapkan makanan berikan susu. Cakap perkara yg menyeronokkan. Bg anak lihat kad abc 123 pic haiwan bunyikan sebutan. Ye memg kita penat bekerja penat dirumah dgn mcm2 yg xpnh habis tapi anak2 perlukan perhatian utk perkembangan IQ dan EQ anak2. Bykkn berdoa solat hajat. Bw anak berurut/jumpe pakar paeds utk lihat perkembangan anak2.

Baca lagi

its ok sis.. anak saya 6 org, 3org umur stahun lebih dah bcakap, 3org lagi umur 3tahun baru pandai bcakap..bila dah pandai non stop la dia asyik bcakap je banyak soalan.. alhamdulillah. Lain anak lain pertumbuhan mereka sis jangan risau. yg penting anak memang xda masalah apa² & sihat. rajin je sis bawa anak bcakap k utk latih dia😊

Baca lagi

Ank pertama sya dlu pun lambat bercakap, mau dkt 3thn br pandai tu pun tak lancar. Mungkin disebabkan keadaan sekeliling dlu, sebab sya bekerja kan, jd sya hantar taska cina, kmi d rmh pula guna bahasa iban, pada mulanya dia panggil sya 'cher' maksudnya teacher dia kt taska tu😂 setahun lbh sya perkenalkan dr 'mami' dgn dia, br ok...

Baca lagi

Normal rsnya sis..mcm ank buah sy..3thn pun pelat ssgt..kekadang tu dia jd cepat nk mrh sb kita tak faham ckp dia..tp lps tukar taska sb bpindah, dia jd sesgt la petahnya..myb dia serasi dgn taska tu..smpi cikgu bg dia masuk ptandingan nasyid..dun wori ye sis...

3y ago

kdg2 sis kl ank pelat bckp.. kte xblh ikut dia.. tu sbb ank makin pelat.. tiap pkataan yg slah kna betulkan jgn biar kan.. kdg2 sy mrh kl 7 10 kali ajr sbut pkataan tp dia ttp sebut bhsa pelat dia 😂 ltih kdg2.. tp kl BI sebutan jlas n btul.. tu wat sy hairn

VIP Member

Normal. Saya tengok budak2 zaman skarang memang lambat skit nk lancar ckap. Bukan macam zaman kita dulu, drjah 1 dah cuci kasut sekolah sndiri. Adik sepupu saya dah masuk darjah 1 tapi belum lncar sngat lagi..

Komunikasi tu penting sis... Byak kan brcakap dgn anak kuat sikit xpe, bukan tanda marah dy atau nk tengking.. Cuma nk dy faham apa kita ckap... Lama2 dy pkir benda tu hari2 mommy dy ckap n dy pon akan ikot..

wsalam.. biasa je sis, kcuali ank tu 3y..kdg2 kna tgk jgk belah istri n suami de x yg bckp lmbat.. mcm sy ank blh bckp 1y tp xblh bjln.. bjln 1y 6m..

Normal anak sya 4 tahun baru pandai cakap dan dia x faham bila kita suruh dia sekarang dah 4 thn lebh dah alhamdulillah dah pandai ckap

Ank sy 2 tahun 1 bulan blh ckp skit2 je ritu p jmpe pakar doc ckp ank sy otisem luluh hati nii ..