Perasaan ibu terhadap bayi

Assalamualaikum, saya cuma nak bertanya. Kalau ibu ibu tak redha dengan anak, mesti anak tu akan hadapi masalah kan. Tapi selalu kita dengar ni untuk anak yg dah besar. So kalau anak tu masih bayi 4-5 bulan, kalau ibu terasa hati dengan anak, anak akan meragam ke? Sebabnya dah berkali kali jadi macamni. Contohnya, mil saya bawak anak jalan jauh ke negeri lain tanpa minta izin saya (saya di office bekerja). Jadi saya sangatlah takberkenan dah takredha dengan perkara ni. Balik nya tu mil cerita, anak saya taknak duduk diam langsung. Menangis menjerit jerit sampai diorang terpaksa balik awal, takjadi bermalam di sana. Contoh kedua pula, saya pulang bermalam di rumah mil. Anak saya merengek dah ngantuk nak tidur. Saya pun tengah dodoi anak saya. Anak saya tak menangis pun cuma merengek mengantuk. Terus mil saya ambik, katanya dia boleh tidurkan anak saya. Saya kata takpa, tapi mil Terus bil je anak. Saya terus masuk bilik dan menangis sebab tak redha dengan perkara ni. Dan anak saya menangis menjerit jerit dekat luar. Sampai hilang suara anak. Kemudian baru lah mil pulangkan anak saya. Jadi, perasaan ibu ni akan bagi kesan pada anak ke? Kalau ye, saya akan cuba untuk redha dan berlapang dada untuk anak saya. Terima kasih semua.#firstbaby #firstmom #ingintahu

2 Balas

ye sy faham perasaan sis, sis nk bgi tahu yg kite sebagai ibu seolah2 mcm x tahu jaga nak n pujuk ank kn, lgi2 dduk dngan mertua , bile dorg dngar je ank kite ngis trus dorg amik ank kite n bawak jauh dari kite jadi kite sbagai ibu terasa , tp bukn tak redha dgn ank tp x redha dgn sikap org keliling yg amik ank kite tu, hemm sy pernah hadapi situasi ni, nk melawan kang claim sombong pulk 😌

kecik sgt lagi Tu 4-5bulan sis. normal la Tu baby Cari bau mak dia, Tu yg Nangis Tu. sbb connection baby & mak Tu biarpun Jauh, tetap kuat.

2y ago

betul tu.. dia rindu bau mak dia tu..comfort zone dia..