Bila boleh beri bayi makan ?

Hai mommies ! Baby saya baru masuk 4m , tapi mil saya paksa beli cerelac untuk baby makan 😅 saya dah cakap baik2 baby 6m baru boleh start makan lepastu mil saya boleh cakap “ eh mama bagi semua makan umur 4bulan tak mati pun” 😅 dulu masa baby sebulan mil suap air masak smpai satu cawan sebab budak tu sedu 🥲 menangis saya tgok anak saya diberi air masak 🥲 nak tegur tapi tu mak husband kan. Tak berani 🫠 sebab tu tak suka nak balik rumah mil plus tak suka biar baby duduk dengan mil . 😅 adik ipar pun boleh tahan ya suka try suap suap makan kat baby saya 🫠 boleh bagi pendapat tak macam mana nak bagitahu husband benda tu salah . Tapi taknak dia terasa hati ?

11 Balas

dlm hal ni suami ptt main peranan..bgtau ape y perlu kne elak..kes terllu bnyk skarang mcm2 jd.kite nk derect kt mertua takut dia pk sebalik..baik ank sndri y ckp.ape2 pn tu bb kite tau jd pe2 sume kite tanggung..org lain rse skjp lpas seari dua xdelh.kite y mngandung bersalin smpai akhir hayat pn msh ingt.kdg kne tegas soal ni..nk2 air masak tu..bru lg bace psl bb usus mengembang..Allahu

2y ago

same2..y penting awk dah bt y terbaik utk ank awk..so awk dh jd mommy y berjaya lindungi ank awk..ada perkara kita kena tegakkan dgn satu2 perkara

bg die baca artikel yg yg sah berkaitan dgn bg baby mkn sblm umur 6bln, patut ke bg baby minum air masak sblm umur 6bln, yg sewaktu dgnnya lah, pastu bg jgk die bca kejadian² baby meninggal n hampir hilang nyawa, awak cr jer kat google sumer ade, tunjuk kat die, sakit plak hati kte bca awak.. klu die xnk prcya jgk xtau lah..

baby 6m baru boleh start mkn lewat sikit pun ok sb baby 6-8 bln masih bergantung pada susu. kalau awal sbelum 6 bulan boleh bg kalau doc kata boleh bagi n baby dh ready ususnya tu.. mom boleh slow talk dgn husband suruh husband tegur kalau mom risau mil terasa.. apa2 pun keselamatan ank kita is no. 1 tau..

2y ago

Betulll. Terima kasihh awakk. Mil mmg bercanggah dengan cara mak saya.saya slalu iyakan je nk jaga hati. Bila anak saya dah muntah dia salahkan susu badan 🥲

Sakitnya hati baca.. Kalau sy jadi awk sy tegas jer.. Dah jadi apa² dekat baby tu konfem awk kena salahkan nanti.. Biasa org tua yang jenis macam ni akan play safe bila jadi apa² dekat baby.. Sy selalu doa banyak supaya mil sy tak buat cara dia besarkan anak² dia dekat cucu² dia..

2y ago

Betulll.mil saya tepis saya masa cuba elak dia nk suap kek kat anak saya 🥲. Anak saya ludah dia suap blik paksa2 pulak. Bila budak tu muntah, husband tegur mil nak tarik muka 😅

angin betul dgn org2 tua yg jnis mcm ni.. habih nk tggu anak aku mati dulu ke baru nk insof... anak kau hidup xpelaa, ni anak aku... anak aku pun sihat elok yg kau gelabah nk sumbat mkn apsal?.. *dok monolog dlm kpala nih😅😅😅...

2y ago

Kann. Mak saya pun tua tapi takdelah macam tu 😅 dia siap p beli nestume baby lagi sbb saya berkeras taknak beli bebuat lupa hahahaha . Suka sangat compare cara kita dengan dia dulu2 😂

Jgn diikut kan kata MIL sgt sis,nanti jadi mcm twin sya berak berdarah,MIL bg makan bila sya keluar beli beg dapur,klu hilang dri pandangan sya MIL sya suap mknan nasib sya ternmpk.baby selagi xcapai umur 6bulan jgn diberi makan apa2.

2y ago

Betul saya setuju. Saya tak deny ade mil yang buat macam tu sbb mil saya pun buat benda sama. Sebab tu saya tak suka letak anak saya sorang2 dengan mil even dengan ipar . Sebab anak beranak sama je 😅 anak kita tapi kena ikut cara dia 100%. Mak sendiri pun tak macam tu . Kalau nak bagi list cara pelik2 diorang ni tak cukup ruang 🤣

Hye.. Cereal min 5 bulan sis kalau nk start.. Air suam xpa. Tu pn doc kata kalau ank minum susu ibu xperlu bg sbb da ada air dlm susu ibu.. Kalau susu tin baru blh bagi. Tu pn ikut kita nk bg ke tak..

Kalau tak boleh control mil awk, awk control suami awk.. Make sure dia jadi yang paling tegas dalam hal² macam ni.. At least takde lah dia diam jer bila jadi macam ni

2y ago

Hai. Alhamdulillah suami saya on side saya . Sangat memahami sekarang n dia je berani tegur mil saya kalau benda tu salah . Cuma saya jadi serba salah sebab mil saya akan tarik muka smpai kitorang keluar dari rumah😅

cer tunjuk post2x org kt fb ke bkaitan dgn ni, bagi dia baca n faham. or try slow talk dgn dia ke, maybe husband akan faham kot. lagipun dulu dgn sekarang da lain,

2y ago

Betull, nanti saya try sembang dengan husb tunjuk posting2 ke thank you

Kena bertegas sis. Bukan nak biadap tapi.. dia anak yg sis kandungkan. Dia anak yg sis lahirkan. Kalau jadi apa² pada anak, sakit nak terima sis.