Nadi lebih dari 100

Assalamualaikum.. sapa ada pengalaman nadi tinggi? Normal kah nadi 110? Blood pressure alhamdulillah normal. Tp nadi tinggi smpai 110.. effect x pada bby? Tq

Nadi lebih dari 100
19 Balas

Bawah tuh nadi kitaa sis. Memang laju kalau pregnant. Tengok dari segi apaa. Adaa thyroid ke awak nervous ke atau memang ada isu bila time mengandung ni. Nanti kk akan ambik darah tengok apa masalah. Diaa akan suruh awak monitor selang sehari dulu kan? Check sendiri dulu kat ruma. Saya macam awak masatuh. Doktor suruh monitor sampai 2minggu. Lepastuh alhamdulillah okay. Sayaa penat bilaa lepas masak and rasa nervous bilaaa pergi kk. Buat ecg pun 100. Kalau penat 110. Sebab doktor kata kalau nadi kitaa laju nanti baby pun akan ikut laju jugak. Adaa sikit masalah. so awak pantau selalu yeee❣️ semoga dipermudahkan urusan awak dan anak

Sama mcm sye aritu cek2 nadi laju. Then doc takut jantung bengkak, sye ckp takde pape maybe sbb hospital tu besar n bnyk jalan ,maybe sbb tu jdi laju.. hahahaha. Then doc suruh buat ecg yg lekat2 kt bdn tu, dah la 1st time buat bnde tu, lgi tmbah takut sbb wayar2 semua lekat kat badan,nasib lah nurse tu okay dia buat btul2 ,sbb kalau result tak cantik sye kene tahan ward time tu gak n dorg suspek jantung bengkak, then alhamdulillah semua ok.. result pun ok,

Hari tu pun saya macam ni di akhir akhir trimester. Smart watch bagi warning siap sebab saya tengah duduk tapi jantung laju. Bila check dr cakap selalu memang laju kalau pregnant tapi kalau consistent kena check thyroid. Selalu kalau pregnant pun effect thyroid. Jangan risau ini normal especially bila puan demam or tak sihat. Kalau risau lagi pergi je klinik. Dr mesti faham kita risau.

Saya pnh kene maternal tachy pregnant hritu, abis sume test dh buat dkt hosp, dari amik drh thyroid,ecg, ct scan sbb tkut ade darah beku dlm paru2, then echo test, n last skli pakai holter, alhamdulillah sume normal, doc kata mgkn sbb pmbawakan baby. Nk kepastian kene buat test at least ecg, tgk bacaan, if kt klnik kata x normal die akn refer pakar trus, sbb pregnant ni mcm2

Sy pun kne monitor setiap 2 hari sekali sbb heart rate tggi. Smpai bersalin tggi bwah 120 okay lg sbb mngndung. Sy dpt cardiprin n calcium sbb risk preeclampsia. Bp alhamdulillah normal. Tips, mse nk check tu hembus ikut hidung lepaskn ikut mulut. Bukak mask mse check. Nurse hospital ajar. 😂

2 minggu lepas bacaan nadi saya tinggi dalam 128 sebab saya x sihat, kurang makan dan minum. doc kata bacaan nadi tinggi tak elok untuk baby. jadi doc drip air sebotol. bacaan turun jadi 110. masih tinggi tapi doc kata rehat, banyakkan minum air, boleh stabil balik.

8mo ago

yg ni doc cek manual. pakai mesin ni bacaan 140

Sya pn haritu kna cek ecg jgk sbb nadi tggi. Alhamdulillah result ok dan xperlu refer ke cardio. Sis try mnum air ksg bebyk. Kalau selalu mnum kafien tu sis kurangkan @ elak mnum. Monitor nadi ada penurunan @ tidak. Semoga baik2 sja sis dan bby.

same kes dgn sy. nadi tinggi tp bp ok je. dah buat ecg, ambik drh utk check tiroid. smua ok. latest buat echo check jantung alhamdulillah normal. tinggi sbb pregnant rsenye. hopefully x effect la kt baby

8mo ago

oo yke trima ksh sis

dia boleh jd normal n tak normal. klau normal dsbbkn jantung kita msa pregnant ni dia akn pump laju sbb nk hntr darah ke baby. klau Tak normal tkut ad mslh jantung kpd si ibu. Boleh refer dr ..

Sy pon mcm msa 3rd trimester. Nadi sy 130 Dr ckp maybe ada minum yg ada kafein mcm milo, teh n air choc. Sy kurangkan/stop mmg nadi back to normal balik