Sekadar luahan

Assalamualaikum. Saja nak luah, skrg ni mil, fil dgn adk ipar pmpuan stay kat rumah kakak ipar sbb nak jaga anak2 kak ipar dua org. Masalah kak ipar sy ni pemalas @ bossy. Almost 99% mil yg uruskan cucu dia dua org tu, start dari makan, tukar pampers, mandi. Anak kak ipar yg sulung ni lelaki, ada mslh speech delay, then mcm ada mild autism, bdk ni pula everytime nk tido dia akan cari adk ipar n tido atas badan adk ipar. Mslh semua ni menyebabkan mil, fil & adk ipar nk stay dgn sy & suami, sy pun ada anak baru 5 bulan. Suami pun mcm kesian kt diorg, selalu berkias or mcm memujuk supaya sy terima diorg stay kt rmh kmi. Sy pula dua hati, sbb takut kacau perkembangan anak kmi. Contoh, sblm ni sy dh ckp anak sy panggil sy ibu, panggil ayah dia abah. Tp mil still hasut anak panggil sy mama, panggil ayah dia bapak. Pastu mil selalu menyampuk perbualan sy dgn suami, suka control hidup kami, larang beli itu beli ini utk anak kami, lepas dia larang, dia bagi brg2 anak kak ipar kat kami tanpa izin kak ipar. Fil pula selalu bagi mkn chocolate kt anak2 kak ipar tu, sampaikan diorg tk nk makan nasi. Dua budak tu, yg sulung 3thn kdg makan nasi + sup je. Yg adik pula 2 tahun masih makan bubur. Sy takut kalau serumah dgn diorg ni, menganggu pembesaran anak sy, sy ada target utk anak sy pandai makan, tak picky eater. 🥲

14 Balas

Pendapat saya, kita tak boleh dduk serumah dgn mil, fil dgn adik ipar. Byk masalah akan timbul nnti. Ni perkara yg awk jangka akn berlaku sbb berdasarkan pengalaman dduk dgn kakak ipar. Byk lg masalah lain nnti. Kalau nak jaga hubungan, emosi dan mental utk awk dn anak, lebih baik berkeras utk hidup berdikari @ bagi alasan yg tak menyinggung perasaan depa. Mil, fil and adik ipar ada rmh sendiri tak? Atau maybe suami awk boleh support sikit keperluan mreka kalaula sbb diorg xde rmh. Boleh byr sewa yg murah2