Ubat ibu mengandung..

Assalamualaikum, nk tanya. Ada x ibu2 yg dapat calcium carbonate msa preggy ni ? Boleh ke calcium makan serentak dengan obimin/aspirin?

6 Balas

Saya. Pharmacist x sebut blh mkn serentak atau tak. Dia pesan: Calsium carbonate diambil semasa makan atau sejurus slps mkn. Jd, setiap kali breakfast, lunch dan dinner, sy akn ambil calcium carbonate sprt yg dipesan oleh pharmacist. aspirin dan zincofer/iberet (saya tak ambil obimin), sy mkn sblm tidur sbb pharmacist pesan aspirin mkn pd waktu malam. Slps 2 jam dinner, sy mkn aspirin dan zincofer. Sy x blh mkn zincofer siang sbb mual dan pening. So, sy mkn mlm sblm tidur. senang.