Ubat ibu mengandung..

Assalamualaikum, nk tanya. Ada x ibu2 yg dapat calcium carbonate msa preggy ni ? Boleh ke calcium makan serentak dengan obimin/aspirin?

6 Balas

Saya. Pharmacist x sebut blh mkn serentak atau tak. Dia pesan: Calsium carbonate diambil semasa makan atau sejurus slps mkn. Jd, setiap kali breakfast, lunch dan dinner, sy akn ambil calcium carbonate sprt yg dipesan oleh pharmacist. aspirin dan zincofer/iberet (saya tak ambil obimin), sy mkn sblm tidur sbb pharmacist pesan aspirin mkn pd waktu malam. Slps 2 jam dinner, sy mkn aspirin dan zincofer. Sy x blh mkn zincofer siang sbb mual dan pening. So, sy mkn mlm sblm tidur. senang.

Sy kne mkn aspirin n calcium carbonate. So far sy mkn serentak. Pharmacist pon tade ckp suruh jarak ke ape. Dier just remind calcium carbonate punye timing tu kne jaga. At least 8hours

calcium x leh mkn serentak dgn obimin ke.. zincofer ke...x boleh puan.. kene jarakkan pengambilannya... sejam sebelum bekpes atau lepas..

Calcium dgn aspirin boleh. Calcium dgn obimin tak boleh. Kena jarakkan beberapa jam

calcium carbonate makan berapa biji sekali and berapa kali sehari ya.

cuba jarakkan ubat dlm sejam dua