Nak dekat bersalin tapi anak pertama masih menyusu

Assalamualaikum.. Nak tnaya ibu2 dekat sini, ada tak macam sy, tunggu hari nak bersalin tapi anak pertama umur nak masuk 3 tahun tapi masih menyusu badan? Benda ni doc marah tak?

7 Balas

Mcm akk sy ank msuk 2thn dia dkt nk bsalin , dia ajar anak dia utk stop susu xya trus mngujut stopkn slow2 je , cuba ckp kt ank yg die dh ade adik susu ni adik prlu sbb adik xmkn nasi akk sy bt mcm tu lps je ank dia lahir yg akk trus stop susu bdn , mak sy pun ajr bnda yg sma cuba ckp elok2 je dn ank bgi dia faham dia dh besar dh jdi akk/abg 🤭

12mo ago

Jadikan rutin bagi susu full cream kotak tu. Bg dia kenyang juga. Actually ada kebaikan juga ada anak menyusu jika ada newborn. Tak bagi susu bengkak. Tp untuk kesihatan memang ada la kan. wallahuaklam. Tp awak tak rasa contraction ye, anak masih menyusu walaupun dah sarat? 🤔 Sy ada tanya dgn pakar laktasi dlm TAPS ni pasal wean off. Bila sy jumpa sy share sini.

Kalau ikutkan pengusuan hanya sampai 2 tahun sahaja, kalau anak sebab tak digalakkan sehingga lebih dari 2 tahun ke atas. Lagi² kalau anak itu lelaki. Boleh cari Info dekat website or YouTube tentang pengusuan had limit dan kenapa? Semoga membantu ibu

12mo ago

Sama-sama semoga ianya membantu puan, maaf sebab saya tak pandai bagi detail penerangan ♥️😘

Ajar minum dalam botol dia xnk eh? Maybe boleh pisahkan dia dah dari nipple tu sebab da besar 3 tahun. Dalam Islam 2 tahun je. Ckp elok2 dengan dia.

bende nie lebih kpd sis la nak manage lps bsalin nant.. anak sulung.. baby lg.. Dr bley advise je tp sume bgantung pd kte..

12mo ago

insyaaAllah bley sis.. mula2 mgkin susah sikit.. lme2 ok la.. anak sulung pn da besar..

Doc mrh pn lantaklah sis bkn anak dia. Ok je sebenarnya. Cuma boleh stopkan dh tu. Sbb sian baby nnt kurang susu utk dia.

12mo ago

Takpe sis dia dh 3y susu bkn keutamaan. Sy pn bg ank2 sy susu kotak dutch lady lps 2 tahun. Semua direct feeding smpai 2y+. InsyaAllah semoga dipermudahkan urusan

cuba slow².. rujuk komen² ibu² diatas.. dlm islam juga menghadkan tempoh penyusuan sehingga anak 2 tahun shj..