Sakit rengat lepas bersalin

Ada cara lain tak nak hilangkan sakit? Baru berapa hari bersalin, rasa nak menangis sakit ni. Ubat da mkn pun tak hilang. Makin sakit bila menyusu anak. Kadang terpaksa stop menyusu Sbb terlampau sakit. Da pergi check, doc hanya cakap normal Sbb rahim mengecut. Tapi sakit tu xboleh tahan. Ini bersalin kali kedua. Kali pertama xda pun rasa macam ni

10 Balas

saya pun kene rengat betul2 lepas baby keluar dari rahim. dah 2 kali bersalin dan tiap bersalin kene rengat. Baru ni kene cser, habis je bius terus rengat dtg. jangan cakap lah sakit dia, getar2 tangan menahan, terus panggil Dr. menangis2 tahan sakit dari pukul 9 malam sakit sampailah pukul 5 pagi baru lega. sampai 4 jenis ubat penahan sakit Dr bagi tak lega2 juga. sakit nya ibarat contraction yg kuat selang seminit. Lepas tu, bila baby menyusu akan dtg lagi rengat tu, getar2 menahan tp kene susukan juga anak. Allah...itulah pengorbanan ibu. Dr akan bagi paracetamol utk tahan sakit. kalau do rumah ibu boleh ambil panadol 2 biji utk tahan sakit. Memang rengat ni sebab rahim mengecut. ada yang sakit, ada yang tak sakit. Tabahlah ibu ye. macam saya dalam seminggu lebih juga kene rengat tu.

Kena kerap bertungku. Mula² memang sakit rasa tu memang tak tahan. Menyusu pun salah satu proses pengecutan rahim juga. Apa pun jaga makan dan jangan terlampau lasak ya mommy. Moga dipermudah urusan

rengat tu proses pengecutan rahim... sy pon pernh kne, sakit mcm nk berank lgi skli.. kne kerap kn bertungku, jgn minum or mknan yg sejuk ye.. sakit sy kne hampir nk sebulan 🥲

normal. tuu tanda rahim mengecut dan bagus gitu rahim cepat kecut. kerap bertungku untuk cepatkan lg kecut rahim selain darah beku akan kluar

sy x pernah kena,skrg preg ke4.hrp2 sy x alami mcm sis alami & semoga sis kuat ye.biasenye sbb darah kotor x lawas kluar.

mmg kena berehat je sis...myb first 2weeks akan kena rengat..seingat sy mmg sakit sgt,mcm contraction sekali lagi..

1y ago

Semoga awak cepat sembuh... jgn buat kerja berat2 ok moms.

sy klau rengat..letak minyak panas n tungku..Lepas tu mmg bnyk kuar darah n lega

kalau baby xda Kuning, Cuba makan jamu

mkn ubt tahan sakit sis

normal