D&c atau Tunggu sahaja

Assalamualaikum nak tanya. Heartbeat baby dalam kandungan saya tak berdenyut pada 14w. Doctor kata baby dah tiada nyawa. Darah dah muali kekuar sikit2 setiap hari. Soalan, Saya patut tunggu di keluar sendiri ( max 2 minggu) atau buat d&c ( cuci dalam)?

9 Balas

Ikut keadaan. Klau sy haritu. Doc dah bgi masa 2 minggu utk janin keluar sendiri tpi bila dah genap 2 minggu janin masih tak keluar dan sy lansung tiada pendarahan atau tanda2 janin nak keluar. Klau ikut kes sy, doc ckp d&c jalan terbaik utk sy sebab pintu rahim sy masih tertutup rapat. Mula2 sy minta suntikan utk bagi janin keluar sendiri tapi doc takut bila keluar masih ada sisa dan terpaksa melakukan d&c jgk. Bagi sy, kebaikan d&c semasa proses d&c tak rasa sakit jdi kita tak rasa sensara semasa janin nak keluar tapi selepas d&c sakit tapi Lps 4 hari dah ok. Jika sis terpaksa pilih d&c. Berusaha minta bius penuh sebab bius separuh bdn kena jarum d tulang belakang kesanya pinggang akan sakit2 tpi ikut bdn masing2. Sy 2 minggu ni msih sakit pinggang.

4y ago

saya pernah buat d&c kat swasta.. harga dalam 1k include all..

Klau saya haritu kuar sndiri x smpai 3 hari. Lepas tu pegi jumpa doktor scan balik tgk klau ada yg tertinggl ke apa. Alhamdulillah lepas sebulan gugur saya pregnant lgi. Saya doa kn Semoga sis kuat hadap smua ujian dia n dpt rezeki yg lain lg.

4y ago

terima kasih ya kongsi ilmu

Sy tu hr 17week,doc bg mase seminggu..xsmpai seminggu,lps tu sakit contractions.. Die xbg janin kua kt rumah..jd p hospital..Alhamdulillah..keluar sendri xkene induce ..sy doakn sis dikurniakn rezeki lg lps nie..t.cre...semoga dipermudahkan semuanye..

4y ago

Alhamdulillah. Janin sudah keluar jam 4 pg tadi. Allahu. menahan sakit dari jam 1pagi.. Lepasni pergi hosp scan utk tgok ada lagi tak sisa darah dalam rahim. semoga kita sentiasa dimurhkan rezeki lepasni. aaminn

Doc ada bagi masa tak untuk baby keluar sendiri?kalau keluar sendiri dalam masa 2 minggu tu tinggal jumpa doc jelah untuk check keluar habis ke tak..

4y ago

In sya Allah..semoga dipermudahkan segala urusan

Seeloknya bg masa kluar sendiri sis...insyaAllah,xsampai 2 minggu akan kluar sendiri..smoga dpermudahkn..

4y ago

terima kasih sis

Semoga dipermudahkan urusan sis.. Salam takziah.. InsyaAllah suatu hari nnt ada rezeki lg.. Aamiin.

4y ago

in shaa Allah thank sis 😊

Wslm..takziah awk...tkt keluar xbersih dear..nnti effect kt awk nnti

4y ago

adakah patut sya buat d&c sahaja? takut lama lama dlm kndungan ni hm

Tunggu dlu 2 minggu then klau Dr cakap x kluar habis lg bru d&c

4y ago

in shaa Allah terima kasih sis

Mg d pmudahkn sgalanya..aamiin

4y ago

in shaa Allah. aaminn. thank sis