Okay tak susu ni..?

Assalamualaikum.. Nak tanya , ada tak yg pernah minum susu ni..? Sy skrang pregnant 13w.. Baru nak mula minum susu.. Sblum ni tak lalu nak minum susu..

Okay tak susu ni..?
91 Balas

sy minum susu ni. tp baru2 ni jumpa doc utk scan..doc tak suggest kan utk minum anmum sbb dri pengalaman doc tu sendiri, ramai patient dia yg lahirkan anak besar..doc ckp minum apa2 susu pn xper sbnyer tp utk ibu mengandung mungkin kandungan nutrien lebih..sbb tu khas utk ibu mengandung ..tp anmum mmg sesuai dgn sy 😅 bila doc ckp mcm tu duk pkir nk minum susu brand apa plk lps ni sbb nk serasikan tu amek masa..

ok.. saya minum yg ni.alhamdulillah tulang bayi perfect dokter kata..walaupun mula2 rsau pada kadar gula,tapi alhamdulillah xde apa2... actually xkisah susu apa pun diminum yg penting air masak jgn lalai kalau xnak effect kencing manis or what else...now sy tgh tggu hari ,n still keep on consume susu ni...tgok org jugak,kdg ada org xboleh masuk...

saya dulu minum nih sampai kandungan saya 15weeks. doc tanya saya minum susu apa, saya jawab susu anmum, doc suruh saya berhenti minum sebab kandungan gula dia tinggi takut baby besar ataupun ibu kena gdm. 😊 jadi saya sekarang minum susu farmfresh yang perisa kurma. 😘

Sy minum juga, tp kekadang je,, bile time susah membuang sy minumla,, 7h kemudian akan bergegas ke toilet,, 🤭.. Then berat sy naik 3kg dlm mse sebulan,, 😆😆.. Dr tegur,, lepas tu dah stop dah, minum air buah dgn tamar koko je, alhamdulillah, tiap kali chek up semua ok,

3y ago

sy pula minum susu ni, susah nak mbuang 😂😂 at last, susu everyday je laa 😂😂 n amalkan makan buah2an, sayur2an .. lagipun ramai kata susu ni gula tinggi, tu yg cepat naik berat badan tuu ..

sye awal2 pregnant minum susu frisomum last2 tukar susu anmum nie bru je brapa hari minum... alhmdulilah kenyang smpai tengahari lps tue lapar smpai x blh bawak bincang dh sbb berat bdn sye drop hbs mendadak turun... bby first insha allah bby bln 4/2021

Sy anak 1st minum susu ni ..2 mggu naik 5kg..nurse terkejut smpai 2kali suruh g timbang..nurse tnya mnum susu apa,sy gitau mnum susu anmum ..patutlerrr nurse tu kata..nurse suru stop n suggest minum susu nespray or everyday jer..

sebelum ni sy pun minum anmum tapi pergi klinik bila cakap kat doc sy minum anmum . terus doc suruh tukar susu sebab anmum gula tinggi walaupun amik yang tanpa gula tambahan . sekarang sy minum susu biasa je

Susu ni manis sikit... Jd risiko utk dpt kencing manis mse preg ni ade la... Sy terus x minum bile nurse ckp mcm tu... Tkt sbb ank no. 3 n umo dh 29thn..mse 28w mnum air gule xde kencing manis, next kne minum lg..

Waalaikumusalam,sy anak first minum ni tp pastu da abes sekotak xblh dah nk minum sbb sembelit yang terok,bjam2 dlm toilet,nangiss nk meneran,pdhal air masak bliter2,tp lain org lain kesan ok,berbeza2

4y ago

memang bbeza. saya cirit minum ni. xlarat nk berulang ke toilet. nk kluar rumah pon x berani. kalau mnum malam, akan tjaga tido nk mbuang. sakit sampai tgh hari. kalau mnum sakit perut smpai petang. lepastu saya stop

saya minum susu ni sedap jugak kena dgn tekak sendiri.. yg pasal anak besar kalau minum susu ni x sure pulak 😅 anak saya keluar 3kg.. xthu sbb susu ni ke atau lain tp saya xde masalah gdm