KERAP RASA SEDIH, KECEWA, MENAGIS

assalamualaikum. nak cerita sesuatu tapi sukar saya nak luahkan. ada 2wanita akan bersalin sama bulan dengan saya bulan 10 ni. ada mak mertua busy jaga adik ipar bakal bersalin anak ke 2. yelaa siapa lah saya baru anak pertama. tapi lantak lahh. tu hak mak mertua saya. ada mak kat kampung. tapi mak busy jaga orang lain / jaga makan minum orang lain. bakal jaga orang tu berpantang. padahal wanita tu bukan sesiapa dalam keluarga saya. dia cuma menumpang rasa malu bila mengandungkan bayi luar pernikahannya (dah 4kali terlanjur info dari orang terdekat beliau). tapi lantak dia lah. mak abah saya sebuk belikan keperluan dia. saya sebagai anak??? jauh disudut hati kod nak pandang. tah laa mungkin saya banyak berfikir. cuma saya rasa terkilan. "telan mati anak. luah mati bapak." saya marah, saya sedih sebab setiap kali berbual dengan mak abah saya mesti diorang cerita pasal wanita tu. sampai saya turun naik tangga banyak kali. drive laju2. angkat benda berat. bila rasa marah tu datang. saya marah dengan suami sebab tak faham hati yang tengah hiba. sebelum nak tidur saya menangis. 2 3pagi baru lelap. apa perlu saya buat untuk hilangkan rasa nagetif ni ???? dah lama saya pendam. dengan masalah kerja lagi. saya dah tak kuat. hati saya tak kuat.

22 Balas

Sabar. Allah tengah menguji sis supaya lebih bersabar dgn apa yg berlaku. Setiap apa yg berlaku disekeliling kita ada sebab, hanya Allah yg lebih mengetahui akan segalanya. Pikir dri sudut yg positif ya. Atau dgr ceramah dari Ustazah Asma' Harun. In Shaa Allah hati tenang dgn izin Allah.

Stay positive.... Fikir beby lg baik.. Better atur diri sndri.. Jgn biar hal2 ngatif ne msuk dlm fkiran kita... Cba bt bnda lain yg kmu Suka,agar bole lupakn hal ne...bnyakkn mndekatkn dri dgn Allah.. Insyaallah, jiwa akn tenang.. Sy klw sedih pn sy meluah dkt Allah..

Istighfar. Dan selalu buat self talk pd diri sendiri yg kalau Allah ada,Allah dah cukup utk awak. Bila kita terlalu bharap pd manusia, kita akan kecewa. Jd bharap lah pd Allah. Allah xkan pernah kecewakan kita

fikir positif sis..berdoa dengan allah banyak2 inshaallah allah sentiasa bantu kita ..sy bru bersalin berpantang sendiri2 saja alhamdulillah semua okey sja mesti fikir positif n kuat semangat yaa sis

Sabar ya sis..Moga Allah permudahkan segala urusan sis..mmg sakit bila parents sendiri layan kita cmtu..🙃Sis kuat tu Allah uji..Kuat kerana Allah sis😊💪💪

cuba untuk berhusnuzon okay, jangan ikutkan perasaan tak elok untuk kandungan. time preggy ni bila terlalu stress mcm2 risiko boleh terjadi pd baby. sabar okay.

Sabar sis,jgn stress2..jgn pikir negatif..fokus dan buat yg terbaik utk ank dlm kndungan..klu sis tak de org jaga,berpantang sndiri jer dgn suami..

Mak ayah sis kesian dkt dia mungkin sebab fikir tak ada suami, cuba sis luahkan dkt parents sis mungkin lepas ni diorg faham

Beratnya dugaan sis. Moga Allah permudahkan segalanya urusan sis ye. Kuatkan semangat demi anak yang di kandung.

Xpe la sis, take note of everything.. lpas2 ni kalo dorg yg sakit x yah tolong sgt.. mase tu boleh ungkit