alahan(muntah)

Assalamualaikum n selamat ptg.....tmpng tye ibu2 preggy yg da pngalaman....mkanan ape yg sesuai utk yg ada alahan muntah2...da try mcm2 tp sume xley msuk..msuk ckit mst munth blik...mtk share petua ckit...

15 Balas

Waalaikumussalam.. kena try n error. setiap org berbeza alahan mknan dia. sy dulu boleh mkn laksa n tomyam je. hari2 mkn laksa. utk kurangkan loya boleh mkn epal hijau kunyah skali kulit. pastu hisap limau kasturi. sy muntah teruk sampai 22w. berat turun 12kg. so sy wajib mkn veloxin 2x sehari utk tahan muntah. waktu 33w alahan tu muncul semula. so sampai sekarang sy kena mkn ubat tahan muntah tu. cuma bezanya sekarang ni selera mkn dah ok. 1st trimester mmg tekak boleh hadap laksa n tomyam jer. so, sis carilah mknan apa yg sis boleh mkn utk bg tenaga. semoga dipermudahkan urusan..

Akak try petua ni amik tali kasut xkisah la mcm mana skli pon. Yg baru boleh yg lama pn bole pastu ikat dekat tekak niat xnak bg mntah. Inshaallah menjadi sbb saya alahan trok. Dlm sehari tu 5/6 kali mntah. Nasi xmakan sbulan daa. Bau apa pon xbole. Lepastu mak menakan suruh buat mcmtu saya try la alhamdulillah ok. Xdk mntah sngd. Klau mntah pn sekali jaa.

Setiap org lain2 sis alahan tu.. Kena try n error la mne yg boleh masuk.. Sy dlu awal2, x leh nak telan nasi semua.. Buah2 masam pun x boleh.lg muntah byak.. Yg sy boleh masuk awal2 dlu roti, sosej ngan nugget.. Hehe.. X berapa sihat tp tu je yg boleh telan dgn jayanya..

Stp org lain alahan. Sy sam mcm sis jgk. Smua masuk dan kluar. Sjak first month smpai skrg 23weeks masih muntah. Kdg menangis sendiri. Rsa lemah kan. Tp pikir2 balek xapala lg 3bulan insyaAllah melahirkan. Smga dipermudahkan amin

Sya standby buah epal hijau kt rmah ... 😂 lpas mkn apa2 rsa nk mntah blik, sy trus mkn jaa buah epal tu... Sy ada google, buah epal hijau bleh krangkan alahan rsa nk mntah tu.

Biasa bila ada alahan, saya suka melantak buah, makan macam² buah sampai kenyang. Nasi memang tak lalu, bau nasi tgh masak punn lari p muntah..

5y ago

Ok sis...nti sy cbe...tq🤗🤗🤗

Sy masa kena alahan suka makan sup2 panas mcm soto or bihun sup. Pastu mkn bun, roti, biskut dan buah. Nasi mmg tak boleh nak telan. ☺

Wsalam.. saya makan buah oren dan tembikai sis.. jiran saya non muslimah cakap makan cincau tapi saya xcuba lar plk..

Mkn buah ..tukar2 buah ikut suka tekak..perut still lapar..tp ermm lantak lh ..tido jer lah..mls nk layan

Sy dlu mkn asam nak hilangkan loya. Tp mak tak bg sbb x elok mkn asam. Lpstu sy tukar mkn buah je. 😋