Kedudukan baby "transverse position"

Assalamualaikum n Salama Sejahtera mommy2.. Nak tanya pd Mommy yg berpengalaman. Baru ni check up ada buat scan. Kedudukan baby sy "transverse position". sangat lah tak selesa n perut nmpak melebar n besar. Nk duduk, baring semua x selesa n sakit celah kankang. Berat baby est dalam 2.34kg je walaupn ada GDM on DC. Ada tak cara mommy lain buat utk normal kan semula atau dpt breech biasa pon dh ok. Sebab sy mmg akan Ellscs, sbb dah ada 2 prev scar sebelum ni. Help me...

2 Balas

Saya pun breech n transverse dulu.. Banyakkan sujud n berjalan.. Skrg dah kedudukan baby dah normal..

5y ago

Sbelum ni mmg breech dr awal preggy, ni bila posisi transverse makin lama makin sakit. Sakit tak kangkang awk masa posisi transverse. Itulah, doctor ada cakap, masa solat, sujud lama sikit. Tapi skrg nk solat sujud dah x mampu nak bangun semula dr duduk tu. Skrg sy buat sujud time x solat je. Ada amalkan mkn atau apa2 tak