Bantu saya belajar counter kick si kecik. Jangan kecam hehe

Assalamualaikum mummy2 yang dikasihi selain... Now I dah masuk 26weeks 4days Alhamdulillah.. Sooo this morning, I check up kk then misi kata dah boleh start belajar kira tendang baby. I faham part dia kata tiap kali kick kena tick dalam kotak and cukupkan 10 kicks baru tulis masa dia. Tapi yg i tak faham what kind of kicks kita kena alert and catat? Bcs ada kala kita rasa dia haluih je kick dia ada kala dia punya kick tu mcm nak karate perut kerap kali so what if dia banyak kali kick at one time. Contoh 5 kali tendangan kuat at pukul 11.30pagi kena catat 5 kali tu ke? Atau pun kita consider tu cuma one time kick je? And kekadang baby stop kick between 1 2 ptg then sambung kick at 3ptg . Jadi kalau dia cukup 10 kicks kuat before kul 1 tak perlu catat lagi ke? Sebab kita should be pantau dia punya kekerapan kick dalam sehari kan ke mcm mana? Aduh guwe buntu bantuiin gue donk. Ekceli, I dah tengok tiktok, research google semua tapi i masih buntu hahaha mungkin i jd bengap sebb simptom kehamilan kot.

12 Balas

Ingatkan saya sorang je yg bengap nak kira kick baby 🤣. Maklum lah first mom. Btw saya 28w baru nurse suruh kira. Nurse kk suruh saya start kira jam 9am-7pm. Nurse ckp, ambik tendangan/gerakkan yg paling kuat. Yg halus-2 atau slow tu tak dikira. Lepastu nurse ajar lepas kita dah dapat 1 kick/gerakkan yg kuat tu, kita tunggu dulu dalam 15-20 minit utk next kick/gerakkan pulakk (kadang ada time & minit yg sama, baby menendang/bergerak non stop). Janji jngn time & minit yg sama. Tapi mcm saya, baby aktif sangat. Dari kita bngon tidur sampai lah kita nak tidur, kadang tngh tidur pun dapat rasa dia dok bergerak/menendang 😅. So saya akan monitor setiap setengah jam utk dapat next kick. Nurse ckp kiraan dia pun tak boleh habis terlalu cepat/lambat sangat. Kalau saya rasa mcm dia diam lama tak menendang/bergerak, saya akan cuit-2 kat perut ataupun cuba panggil-2 nak bagi aktif. Nurse ckp kalau kurang dari 7pm/kita sendiri rasa dia mmg tak aktif satu hari tu terus je ke hospital. Jngn tunggu sampai malam/besok tu baru ke hospital. Saya pun ada jgakk buat research dalam apps ni, dalam tiktok utk dapatkan jawapan lebih tepat berkenaan cara kira kick baby ni rupanya masing-2 tak sama. And ada jgakk yg masih pening + confius mengenai cara nak tick sbb masing-2 share lain-2 feedback. 😅. Apa-2 pun moga selamat hendaknya sampai waktu bersalin nanti.

5mo ago

Ahahahaha okayy mummmyy! Thanks sudi share jugak. Takpelah firstmom biasalah tu confuse sikit thats why sharing is caring. Apapun thanks bg pencerahan atas tipsnya 😁😘👍

kalau kick tu 5 kali dlm 1 masa contoh mcm sis kata 11.30am td tu, itu kira 1 kick. Lps tu kalau 11.31am ada rasa lg baru jd 2 kick. Biasanya kick yg sy kira kick yg pd sy rs kuat. yg halus² sy monitor je & biasanya sblm pkl 2pm dlm 1 lebih atau 12 lbh sy dh cukup dh kumpul 10 kick baby sy. Lps dah setel kumpul 10 kick, kita tetap kena monitor lg pergerakan baby cuma kali ni monitor tanpa perlu catat dlm buku pink. apa pun lain nurse & KK lain penerangan psl kick ni. Ada KK yg nurse dia kata bagi gap 30 minit utk setiap kick. Mksdnya lps dpt 1 kick. Tunggu 30 minit lg utk dptkan kick kedua & begitu lh seterusnya. Mcm nurse kat KK sy pula dia kata takde gap dlm pengiraan kick baby. Asalkan bkn dlm waktu yg sama blh ambik kira kick tu. Tp sy sendiri ada letak gap la utk kick baby sy. Kalau tak letak gap sblm pkl 11am dh cukup 10 kick dh 🤭 Nnt dh 28w mesti nurse awk akan terangkn dgn detail psl ni. Biasanya nurse akan kata start kira dari 9am tp ada KK yg bagi je kita start kira seawal kita bangun dari tido pagi². Takyah tunggu 9am. Atas nurse & KK masing²

5mo ago

Sama² 😊

Saya, Misi kk ajar kira kick dalam msa 2jam. waktu bila tu xkira. jnji cukup kick 10x dalam masa 2 jam. lewat petang xboleh. seeloknya waktu pagi lepas kita makan. seawal jam 8->8:30am dh boleh start. Biasa saya perhatikan kiraan kick ni dalam 7-10minit pergerakan anak. kadang ada jugak dekat ½jam bru baby kick untuk tendangan seterusnya.. kira jarak kick tu terlalu dekat mcm awak bagi contoh tu Misi kata dikira 1tendangan je. cth 11:30 kick.. 11:40 kick pula.. itu dikira 2x tendangan. ☺️☺️. sbb dh masuk minit lain ☺️ yg penting dalam msa 2jam tendangan perlu ckp 10x. lepas 2jam masih menendang boleh monitor spt biasa. Misi xnak dalam masa sehari baby gerak kurang dri 10x gerakan. itu perlu segera ke hospital/ kk untuk maklum * Byk sy bca komen rupanya lain² ye cara kira kick setiap kk ☺️

sy pon tgh pening buat kiraan kick baby ni. sebab mula2 misi kata kick paling kuat baru tanda. pastu second checkup misi ckp kalau rasa pergerakkan yg membuatkan perut kita berombak pon boleh kira 1. bukan hanya kick yg kuat sahaja. jadi sekarang sy buat pengiraan kalau baby berpusing pon sampai boleh nampak perut bergerak byk kali mcm tu sy akan kira 1. then tggu lah gap dlm 10min tetiba dia gerak lagi atau pon tendang. sy akan kira 1 lagi. jadi dh dpt 2tick lah. so dlm kol 1pm@2pm mcm tu sy dh complete 10tick pastu sy catat masa dekat hujung tu tick yg ke 10. harap2 kiraan sy ni betollah. pening nak buat tanda2 ni. hahhahahahha

Mm mm I pun lupa dah 1st pregnant haritu macam mana eh 😂 Tapi seingat I la, nurse I dia suruh gap atleast 15-30min untuk 1 kick. Kira kira sejam boleh dapat dalam 4kicks camtu. **Cth, dalam 30min, gerak banyak kali, I letak 2kicks. Gitu la. Sebab kadang, kita buat kerja tak perasan sangat kan. Mula2 rasa macam ikut timing sangat, tapi dah lama tu kita boleh agak sendiri je. Pastu, kalau dah cukup 10kicks before 1, bagi I tak perlu catat dah. Just pantau je. TAPI, I taktahu la kalau cara I ni betul atau salah, kita boleh refer ibu2 yang currently sedang mengandung. (You guys can correct me if I'm wrong ya!) 😊

5mo ago

Tq sudi share sis okay noted now I faham dah 😁👍

nurse kk sy plk ajar, kira kick yg rasa pergerakan siku lutut(yg benjol)/yg rasa mcm berombak dlm perut. kalau sekadar perut mengeras je tu tak kira. biasa paling lewat pukul 1 @2 dh cukup 10 kick. sbb kalau pukul 5/6 bru cukup 10 kick tu nurse kata mcm xlogik & lewat sgt. kadang dok menunggu nk check perut aje pon dh lebih 10 kick. tapi still la lepas cukup 10 kick pon, masih kena pantau jgk pergerakan.

Mcm saya alert dgn pergerakkan baby setiap 30minit/sejam. 9am selalu akan cukup 10kicks tu dlm pukul 3-5pm. Sbb anak saya akan ada dlm sejam tu dia tidur, diam je. Lepastu dia sambung aktif balik. Saya tak tahu la cara tu betul ke tak. Tapi saya alert pergerakkan dia dgn cara tu jela. Setiap 30minit/sejam. Kadang tu dia aktif, kadang tu dia tidur. Kena tahu rentak baby tu. Maaf kalau salah.

start count at 9am. gap 20-30minit dikira 1kali. meaning that if u rasa kick 9.10am next kick yg perlu count is around 9.30am and above. repeat the process till u get 10x. after complete 10x just pantau until 9am tmr and start count balik like ytd. klu dia kick bnyk kali at same time..dikira 1x sahaja.

mcm saya dulu start kira kick baby 28w. start 9 am - 9pm. Kalau dalam pukul 11.30 tu ada kick banyak kali kira yang paling kuat tu 1 and then sambung monitor kick seterusnya kalau dah cukup 10 okay la. Pastu just monitor je baby gerak okay tak waktu yang dah cukup 10x kick tu

start kira dari pukul 9pagi.. kira kick yang kuat je..yang halus2 atau manja2 xperlu..kalau skali baby kick tu tp banyak kali dalam 1 masa..tu kira 1 je... 10 kick tu xboleh terlalu cepat atau terlalu lmbat sgt abis