First Kick?

Hi mommies 2.30 pagi td ada rasa 1 gerakan kuat mcm perut kena tumbuk. First time i rasa mcm tu sampai tak boleh tidur menunggu lagi tapi takda dah. Itu ke first kick dia? Memang macam tu ke rasa dia? Excited tapi takut tersalah sebab tengah ngantuk ? i dah 17 weeks now btw ??

12 Balas
Expert

Salam sejahtera. Tahniah atas kehamilan anda. Tendangan atau pergerakan pertama bayi dalam rahim yang juga dipanggil “first kick” biasanya pergerakan bayi ini boleh mula dirasai sewal 16-17 minggu. Namun bagi ibu yang masih belum merasainya pada seawal tahap ini tidak perlu bimbang kerana first kick ini boleh berlaku tanpa disedari ibu. Biasanya pergerakan bayi ini akan menjadi lebih ketara dan mudah disedari apabila usia kandungan meningkat. Mengenai bagaimana rasanya first kick itu adalah sukar diterangkan, namun kebanyakan ibu mengatakan mereka berasa seperti sesuatu bergetar di dalam perut mereka. Ia adalah satu sensasi yang lembut dan tidak menyakitkan. Ia juga dikatakan dirasai seperti gas di dalam perut dan sebab inilah kebanyakan ibu tidak menyedarinya.

5y ago

sy ada soalan

Sy pon dpt gk time 17w . Dia bgi kick padu punya tpi skali je . tersentak bgun time Tu tnga tido lena . first pregnt msih blur2 rasa semua mcm mimpi je 😂😂 da 20w baru terasa jelas dia punya gerak tu . skrg Klau xrase dia gerak sy mesti usik2 dia 🤣

hehe. seronok kan sis. 😍 saya kalau dia menendang kemain seronok. tp tengah dia menendang tu, letak tangan suami dekat perut terus dia senyap. 😂

5y ago

sy pula lain sis, klau sy pegang c bby xnk mnendang tp bila hsbnd yg pegang,boleh dkira 5 6kli dia tendang msa tu jgk.. lpas tu klau suami x pegang perut dn suami cakap kt bby suru kacau perut ummi trus c bby mnendang.. apa pn yg suami ckp msti ada tindak balas,

Sy pun dulu mcm tu. Tp 19w masa tu. Lepas 1kick dia hilang. Masuk 21w baru rajin dia kick. Ni dh 23w dia slow balik pulak 😅

Yups, bayi beri 1st hi kat mak dia. Hehe... Kadang bila kita tunggu dia senyap je. Nak main sembunyi2 ngan mak le tu.. hihi

5y ago

Haha 😂 Alhamdulillah harap kerap lah dia ajak gurau. Seronok first time rasa

Wow bestnya dah dpt rasa. Kita baru 13weeks and still counting. Xsabar nak rasa baby's kicking 🤭🤭

Oh that's good! A healthy baby is a kicking baby! Congrats sis!

1st pregnancy ke.. syokkk..sy xdpt lg. Nk msuk 17 mggu dh

Salam perkenalan kata dia... 😂😂😂

Benda yg paling mommy excited...