sakit masa menyusu

assalamualaikum mummy... nak tnya mummy2 normal ke kalo baby menyusu dan rasa sakit?? baby bkn gigit, kalo gigit lain.. nie mcm stiap kali mnyusu p****g tu rasa sakit tapi sebelah je.. normal ke??

7 Balas

bby brape bln sis . awk sakit mungkin xbtol cara susu kn ank . atau susu awk sumbat . klau sumbat bole sis bole urut payudara sis tu n tekan tok kelua kn susu ny. tpi jgn bg bby isap tkot susu tu da xelok mksd ny basi . bila susu basi dlm payudara sis akn rse sakit juga . jdi cube try dlu . klau dy just kelua bnyk mse sis picit tu mungkin bkn msala susu sumbat . tpi msala lain .

Sis cuba check ada tak bintik2 putih dkt puting. Kalau ada, tu milk blister. Puting tersumbat sebab tu sakit. Punca dia sebab lekapan baby kat puting tak betul. Kalau ya, Sis boleh cuba google cara nak hilangkan milk blister tu. Sementara ni boleh pakai nipple cream nak kurangkan rasa sakit sementara nak baik. Ambil masa 1-2hari mcm tu je 😊

Kat breast ada ketulan tak? Kalau ada ketulan means susu tersumbat lah tu, pam sambil urut² nanti dia okay. Sementara ni jgn bgi baby hisap belah yg sakit tu. Saya hr tu pon kena jgk. Xbg baby hisap belah tu dlm sehri setgh bler bg da xrasa skit dah.

sy nk tnya soklan nie.. skrang dah tak sakit dah.. terima kasih pde mommy2 yg bgi tips tuhh.. 🤗🤗🤗

Sama la sis. Sy pon rasa sakit sebelah. Lagi2 sekarang sedang pregnant dan masih menyusu bayi

Ambil susu letk ats putg y sakit inshaallah ok

Maybe lekapan salah atau ada susu tersumbat kot mommy

5y ago

susu tersumbat tu mcm mne mummy??