Rasa sakit mcm contraction bila baby menyusu

Salam mommies, sy baru bersalin smlm.. normal ke kalau bby menyusu je perut rasa mcm contraction

8 Balas

bila menyusu slpas bersalin mmang kita akan rasa sakit di rahim bila menyusu anak sbb itu proses pengecutan rahim.. nt dh sebln lebih makin beransur hilang sakit tu ☺️

bile menyusu rahim akan mengecut sbb tu rase camtu..normal.sy pn alami setiap kali mnyusu d awl2 bersalin..mmg sakit sgt d bahagian rahim..tp akn beransur hilang

2y ago

Tq dear

yes normal. sakit mmg sakit. tp tu proses rahim mengecut kembali asal. jgn lupa bertungku,pakai bengkung. cpt sikit rahim pulih. selamat berpantang

masa saya tanya nurse, dia kata elok la rasa macam tu. tu maknanya baby kita menyusu dengan betul & akan cepatkan pengecutan rahim

org dulu2 kata tu sakit rengat. boh losyen panas n pakai bengkung boleh melegakan. dlm 5 6 hari jugak baru hilang sakit rengat ni

Normal tu dipanggil rengat. Macam yang comments atas ni cakap. Dia mengecutkan rahim/uterus ke size asal. Nanti hilang

normal sis..itu sbb rahim nak mngecut.. lagi kerap baby mnyusu lagi cepat rahim mngecut & cepat baik 😊

normal tu. sakit rengat tu akan rasa dalam 3 4hari. lepas seminggu nanti akan hilang.