Risaukan kandungan

Assalamualaikum hi moms, saya tak tahu laa ni pertanyaan ke sharing season sebab saya dah buntu penat stress depress. Saya kerap nangis emosi dengan semua benda, cepat terasa cepat stress due to my circumstances. Saya tak tahu laa sebab pembawakkan budak atau saya memang ada masalah dari dulu tapi saya yang tak sedar cuma sekarang makin melarat. Saya dan suami berkahwin dengan suami pada June 2019 terus stay rumah mertua, saya ada masalah di tempat kerja and every month nak resign tapi saya sabar sabar sampai sekarang walaupun saya dah burnout teruk. And sekarang saya ada masalah dengan mertua yang buat saya semakin tertekan. Saya kerap nangis setiap malam dan kerap gaduh dengan suami sebab emosi saya, saya nak resign tapi saya fikir tak ada company nak amik pregnant mother like me so chances saya nak dapat kerja lain tu tipis, saya nak beli rumah tapi pregnant so saya buntu nak dahului mana dulu rumah atau fokus kat anak ? saya tertekan stay rumah mertua, terpaksa pergi kerja. Saya solat setiap hari tapi bila esoknya cuba kuatkan diri ada je yang buat saya stress kat tempat kerja balik rumah mertua pulak. Apa patut saya buat? Tolong saya, saya ada fikir nak gugurkan anak ni, ada satu tahap nak bunuh diri pun ada ??

20 Balas

Maaf la.. tempat keje yg stress akn effect xelok kt awk. Smua org dlm umah jd msalah kt mata awk nnti. Bfore kawin n pregnant sy keje gaji bagus.. sy ank sulung mmg fmily hrap kt sy. Bila dh ngndung sy stress gila kt tmpt keje.. tmpt keje sy adlh punca utama sy stress. Sy alahan pulak tu. Last2 sy benti keje.. sy balik umah fmily sy stay sampai alahan sy hilang. Baru sy balik umah mentua jenguk2 sana. Sy stay sana utk tido pun 2 3 ari ja if suami ada. If suami keja mmg sy xkn pegi umah mentua. Sbb sy tau umah mentua ngn umah parent sndiri xsama!! Sy ingt bila benti keja rezeki sy tputus habis.. rupanya bila sy benti rezeki suami sy melimpah ruah.. time pregnant makin byk rezeki dtg. Yg xckup jd ckup. Suami siap boleh kasi mak ayh sy duit sdangkan sy xbkerja. Kete sy suami byr.. hutang blaja suami bayar. Nk duit suami bg. Pdahal suami sy bukan org senang.. idup sderhana ja. Sy rasa kputusan sy bhenti keja tu paling tepat dlm idup sy. Wlpun sy ralat xsempat nk beli umah sndiri smua. Tambah2 third trimes ni stress level sy paling tnggi.. panas skit nk marah.. penat skit nk marah. So benti keje lg baik. Nnti lps branak usaha cari keje lain yg xstress sgt.. ksian kt suami n ank. Kita stress kt tmpt keje balik umah lepas kat suami n anak. Buat istikharah ye sis.. minta ptunjuk jalan tbaik. N minta murahkan rezeki utk pindah ke umah lain or umah sewa.

Sy lg best...da 6bln ngndung bb first..tbe2 kne buang keje..alasan x mampu byar.sy dan kwan diberhentikan..sy pon buat aduan p.buruh atas tndkana bos ni n dlm proses..tp sy ingt rezeki sy putus..sy ada kereta yg sy beli dr sblum kawin sbulan 1k kne byar..jd dr bln 12 smpi bln 1 sy kuarkn smpanan utk byar kete sy.sy x bebankn suami sbb dia byak lg kne byar n xkn la sy da kne buang keje hbis smua sy nk gdaikn..sy bgun solat thajud solat hajat ngadu pd Allah.tup2 rezki suami sy melimpah dpt job tepi..dan bln 2.2020 ni sy da 8bln tp jiran kedai sbelah bos sy pngil sy keje dgn dia..dia ckp kejela smpi bsalin klu pas besalin nk smbung keje pon ok.sy risau sbb xnk isu dia bermasam muka dgn ex bos tp rezki dr Allah.so sy akan gi jgk kje tu dpt gk la duit busy byar kete...sy ingt nsib sy truk...tp bila sy ngadu pd Allah hti sy jd tenang dan scara x sangka rezki tu dtg.sy pon pikir gk sapa la nk amik sy kerja dlm keadaan da sarat.tp kun fayakun..da smlm sy ikut bapa mertua sy blik kg sbb mk mertua sy mtk tlg st wat gubahan utk adk ipar sy nk kwin raya cina ni..jauh sy dok kl ngn suami dan mertua di kelantan..tp solat jela mudahan smua baik je..jgn ikutkn emosi..ksian bb .kite kne kuat..ngadu pd Allah.

4y ago

Same.. Sy dibuang kj mase kandungan 3 bln, sbb company xbrape kukuh. Then mengandung.. Bersalin... Ank meninggal.. Mase mengandung jgn ckp la utang keliling pinggang ye la sbb m'dadak brenti kj..Alhamdulillah Allah hadiahkan bby syurga utk sy WALAUPN xnmpak betapa besar adiah tu kat dunia tp sy tau mst besar di akhirat

Saya pun ada pengalaman stress yg teruk masa pregnant. Tapi Alhamdulillah semua dah berakhir berkat kesabaran yg sangat tinggi untuk lalui semua tu pada waktu dan ketika itu. Sy rasa pada waktu tu yg sy tak kuat mana pun. Macam2 perasaan buruk yg datang dalam fikiran dan hati, sy kuatkan semangat dan dapat sokongan dari suami dari segi nasihat..Sy sangat yakin pada kuasa Allah. Dia yg maha penyayang lagi maha mengasihani hamba dia setiap masa. Setiap kali sy berdoa semasa mengandung doa2 sy selalu dimakbulkan Allah. Sebab sy tau yg doa ibu mengandung ni tiada hijab dan sangat mustajab doa2 ibu mengandung. Mungkin sis perlu lebih dekatkan diri pada Allah. Itu sahaja jalan untuk selesaikan masalah tekanan yg sis sedang lalui. Kadang2 kita rasa masalah kita ni besar sangat tapi sebenarnya kat luar sana ada ramai lagi melalui masalah yg lebih dasyat besarnya dari masalah kita.

Xmampu beli rumah sis bole menyewa. Klau bole elakkan tinggal dgn mertua. Dlu ustaz pun penah ckap, mcm mana baik pun ibu mertua kita, tak digalakkan suami biar je stay kat situ smpai bila2. Tanggungjawab suami kene bg tempat tinggal yg slesa utk isteri. Sis bole bincang menyewa kat luar. Mcm sye,sye pun de msalah ngan mak mertua sye. Ayah mertua baik je mak dia yg mcm hape 😂 stress mmg stress slalu nanges and gado ngan husband. Last sye decide nak stay umah mak sye smntara tnggu rumah kami beli tu siap. Klau still stay sme mmg akan jdi msalah. Asyik mkan hati je, ksian pulak kat baby klau mak dia hari2 sedih kan. Sye doakan moga dipermudahkan urusan sis.

Jgnla sis pk smpai nk bnuh dri nk gugurkn ank... xbaik tw..sian bby...dia xslh pape... Sbr k..smpai due... Bby ni dia pmbw rezki..dia pn blh buat kita rs ilang stress bile dpt tgk n bau bby ni... sis sbr tw..smua tu ujian dr Allah sbb dia tw sis mmpu tuk harunginya.. n Allah tahu sis kuat.......try zkir byk2 n bwk ngaji+ dgr bacaan ayt al-quran supya rs tenang...Sis try sewa rumah ...kmdian lepas brsalin br plan bli rumah k..slow2 plan... Jgn stress sgt xbaik tuk sis n kndungan tkut nti kena drh tggi bhya sis..try slow talk ngn husben... Jika xdpt bli umh alternatif lain jika mmpu sewa rumah dan tggl dgn suami berdua n next coming dgn bby... Mg dpmudahkn sgalanya..aamiin

Kisah sis lebih kurang saya. Tekanan sekeliling buat jadi depression. Hari2 menangis. Simpan je sorang2. Nak luah pun no point. Tambah2 sis mengandung. Sy ni alhamdulillah masih ada tempat tinggal, makanan cukup walaupun serba serbi kekurangan. Terpaksa korban kerjaya sebab ikut suami. Diamkan aje mulut org. Sbb kerja sy bukan biasa2 juga. Sekarang nak beli apa pun sy susah nak beli sebab kurang duitnya. Nak minta suami segan sebab gaji dia pun tk banyak and dia kena byr macam2. Senyum je tengok org lain beli mcm2. Tp takpelah bahagian saya mungkin mcmni. Sy doakan sis kuat ya demi anak. Dia tk bersalah apa2 pun 😄 u must be strong mommy 💪

Better balik rmh mak dlu tenang kn hati lps tu bl dh strong balk fikir mcmana jln terbaik..tp yg utama jngn gugurkn baby kasihn baby tk berdosa..rejeki untuk ank adalh nanti..bnyk org nk hamil pun susah sis yy dh hmil jngn bt benda mcm..bnyk cara sebenrny..sis hnya perlu strong..anggp semua itu ujian mcm sy pun strong..di tmpt kerj pun bnyk mslh ra nk resign tp pun nlm blh..dgn husbnd pun kdng2 gaduh2..tp i need to be strong..semua ada hikmah ny sis.sabar j bl hati sis sedih fikir ank dlm perut ..nanti happy lah tu..

Bg sy kalau ekonomi x stabil lg. Baik sewa dulu dr beli rumah. Lepas dpt baby lg byk komitmen dr segi kewangan. Pasal mertua, better tinggal asing. Bila kita pregnnt ni mmng emosi x stabil disebabkan hormon, perubahan badan, etc. Kdg kita penat kj, blk nk rehat..tp org akn nmpak mcm kita mlas bia mertua buat kj sorang2. So baik dok asing ja sis. Kita nk rehat ka, nk msk ka, nk buat apa pon mudah. Anak tu pembawa rezeki..insya allah ada rezeki tu nnti. Sy doakan urusan sis dipermudahkan

Apa yang buat kamu stress di tempat kerja? Suasana kerja? B4 ni mcm tu jg kah? Atau start pregnant kamu stress? Kalau ya. Itu berpunca dari kamu. Kamu yang x tahu cara nak kawal stress kamu... Kalau rasa2 x boleh kerja sana berhenti kerja... Soal mertua? Cari rumah sewa pindah. Senang.... Beli rumah? Jangan terburu2 nak beli rumah... Tunggu betul2 ekonomi dah ok. Baru beli. Plus nnt ada baby kos bertambah. Kena rancang betul2

bawa bersabar sis, apa yg mentua awak buat sampai awak stress. ada benda yg boleh bawa berbincang jangan pendam okay. dduk rilex dan tarik nafas bertenang. bila kita terlalu emosi otak tak mampu nak berfikir waras. ingat anak juga okay. saya paham awak ,sy pun pernah dalam situasi awak tp bukan dengan mentua ,dengan opah saya.