Risaukan kandungan

Assalamualaikum hi moms, saya tak tahu laa ni pertanyaan ke sharing season sebab saya dah buntu penat stress depress. Saya kerap nangis emosi dengan semua benda, cepat terasa cepat stress due to my circumstances. Saya tak tahu laa sebab pembawakkan budak atau saya memang ada masalah dari dulu tapi saya yang tak sedar cuma sekarang makin melarat. Saya dan suami berkahwin dengan suami pada June 2019 terus stay rumah mertua, saya ada masalah di tempat kerja and every month nak resign tapi saya sabar sabar sampai sekarang walaupun saya dah burnout teruk. And sekarang saya ada masalah dengan mertua yang buat saya semakin tertekan. Saya kerap nangis setiap malam dan kerap gaduh dengan suami sebab emosi saya, saya nak resign tapi saya fikir tak ada company nak amik pregnant mother like me so chances saya nak dapat kerja lain tu tipis, saya nak beli rumah tapi pregnant so saya buntu nak dahului mana dulu rumah atau fokus kat anak ? saya tertekan stay rumah mertua, terpaksa pergi kerja. Saya solat setiap hari tapi bila esoknya cuba kuatkan diri ada je yang buat saya stress kat tempat kerja balik rumah mertua pulak. Apa patut saya buat? Tolong saya, saya ada fikir nak gugurkan anak ni, ada satu tahap nak bunuh diri pun ada ??

20 Balas

Selalu klu ade masalah.. mesti pasal mak mertua.. kdg2 org tua ni mulut jnis x de insurans kot.. better awk pindh la.. lbih privasi, dn bole byk communicate dgn hubby psl condition awk..klu duk umh org.. mmg x leh buat ape la.. sbb privasi as husband n wife terbatas...

4y ago

Betul sangat. Lebih baik pindah keluar dulu. Waktu pregnant ni emosi memang tak menentu. Kalau sis duduk asing maybe kurang sikit stress tu.

Bukan sng dapat baby. Jd jgn fkr nak gugurkan. Dia x salah. Kamu kena juga kawal stress. Cuba jgn fkr sgt masalah kalau x dpt dselesaikan. Nnt bila ada pluang bhenti kerja n pindah rumah. Tapi masalah ada dmna2... Terpulang kita cara handle masalah. Good luck...

Bgini sis. Demi baby sis kena kuat. Fokus utama sis baby yg dikandung sahaja. Benda2 lain tolak kebelakang. Berkorban dlu demi baby. Jgn terlalu layan perasaan stress. Ingat baby, kesihankah baby sis. Sy kdang2 stress jgk tpi sy elak sbab sy kasihankah baby sy.

Pensyarah sy ajar amalkan baca ayat kursi, sntiasa baca.. baca ayt kursi tu biar ckup 9 wakaf.. apa yg d ceritakan beliau spe yg amal mmg smooth je kerja dorg.. sy pn bru je bljar nk amal

Sgt tk normal ye klau smpai ada satu perasaan utk bunuh diri tk kisah lah masa mengandung ke tk mengandung ke. Mohon rujuk dgn pakar asap demi diri sendiri

Pindh lah lau tu leh wat awk tenang, cian kat bby n kesihtn awk ugk lau asyk stress je memnjg bncg lah ngn suami ajk dia pindh

Sabar sis apa kata awak sewa je dulu rumah. Nk beli tentu ambik masa. Bincang ngn suami dulu nk sewa rumah

Sis dok asing dri mertua dlu pastu bru pikir baby ngn suami

Pergi jumpa pakar kaunseling sis...jangan dibiarkan...

Kesian sis.. kene ckp dgn husband