Kantung xcantik

Assalamualaikum mommy2 semua. Saya last period 6/4 - 13/4 . Then bulan 5 lmbt 10hari , terus cek upt . Result samar2 . Tetibe esok nya bleeding byk . 15/5 - 28/5 baru stop sepenuhnya . Then xdtg period untuk June . 25/6 saya jumpa doc and buat darah Beta HCG . Result . 56.0 (3weeks) something . Next appt 2/7 repeat darah lagi and result 990 (4weeks) . Doc scan nmpk samar2 . Doc bg ubat utrogesran 100mg bd 1week. Next appt 10/7 . Today repeat darah result 5500. (5weeks). Doc scan nmpk kantung and dah ade heartbeat . Tapi doc ckp kantung xcantik . Do vaginascan and nmpk jelas heartbeat baby . So tadi doc bg mc untuk 2hari . Bg ubat sama untuk 2week . Injection hormon kuatkan rahim maybe . Next appt 24/7 . Ikut kiraan apps , 8weeks Ikut result darah , 7weeks Ikut scan 5weeks 2days Rasa down bila doc ckp kantung xcantik , tetibe bg mc , kat mc dia tulis 'treated misscariage' . Mommy2 . Thankyou baca luahan saya panjang2 . Doa kan baby saye selamat , sihat . Husband berharap sgt nak baby . InsyaAllah .

Kantung xcantik
58 Balas

Sy disini utk bagi penjelasan, not to discourage anyone. :) Threatened miacarriage is either the pregnancy works well/survived atau ia boleh juga tak menjadi. No specific duration to say kandungan menjadi atau tidak. Semoga semua baik-baik saja ye sis. Pregnant women in first trimester of pregnancy, with complaint of bleeding, will suspected with keguguran atau kandungan luar rahim. In case of miscarriages, there are few types of miscarriage and the management is different. Usually mmg Dr bagi ubat utk kuatkan rahim & pesakit akan diberi mc - jadi, sy advise sis, please rehat secukupnya. 😊

5y ago

InsyaAllah . Semoga semua nya baik2 sahaja .

Alhamdulillah da nmpk heart beat.. just nak share, saya 2 kali keguguran dan dua-dua tak pernah nampak hearbeat baby. Tuhan je yg tahu perasaan bila dr bg tau threaten misscariage. Alhamdulillah, sekali lagi Allah bagi peluang hadirnya baby dlm rahim saya. sekarang ni da masuk 7 minggu..tp sampai sekarang tak berani nak pergi scan. sbb takut sejarah mungkin berulang...

Sma lh sis mcm sya sya pun treated miscarige. ...tpi bby ok. .kntong saya ok. .smua ok. .cuma ada darah beku sebelah kantong bby. ..sbb tu doktor bg sya pil kuatkn rahim. Tkut darah berterusan. .saya dari kndungan awal kluar darah. ...dari kntong sja smpy mngadung 4 bln skrg. ...

5y ago

Apa nama ubat kuatkan rahim tu sis...

sy turun darah last week pun doc tulis threatened miscarriage. sy baru 9 weeks, tp scan dari bawah nampak baru 7weeks. Jgn fikir bnyk sgt sis. Doa je yg baik². Insyaallah ada rezeki tu.. banyakkan berehat & jgn skip ubat. semoga dipermudahkan urusan..

Sis fikir positif. Setiap ibu mengandung semua ada risikonya. Kita semua dalam keadaan berisiko. Sis bykkan rehat. Gunakan mc tu betul2 untuk rehat. Bedrest. Kalau perlu, ambil lah unpaid leave. Rehat cukup2 biar kandungan dah kuat, baru kerja balik.

Semoga semuanya di permudahkan kan sis,, jgn stress2 ye,,fikir yg baik2 and positif je, in Shaa Allah xde pape,,semoga Allah s.w.t melindungi sis dan jugak baby sis, semoga Allah s.w.t perkenankan hajat sis and suami nak ade anak aamiinnn 😊

sabar sis.. bykkan berdoa ye... yg penting jgn fikir sgt jgn stress... jgn buat keje berat ke apa.. just rest... pujuk hati semoga Anak dlm keadaan baik... emosi kite mengganggu nti.. so bykkan rest n doa... dont worry... :)

5y ago

InsyaAllah . Setakat harini happy je . Husband pon pujuk baby baik2 je kat dlm tu . Doa semoga semua selamat .

semoga dipermudahkn ❤️ sy pon ada threaten miscarriage. alhamdullilah baby masih kuat survive sampai week 19 dh skrg. sis byk kn rehat. sy doa kn allah permudahkan urusan kehamilan sis ❤️🥰

Waalaikummusalam.. Banyak2 bersabar ye sis. Sesungguhnya apa yg akan terjadi pasti ada hikmahnya.. In sha Allah jika rezeki itu milik kita pasti kita akan dapat.. Sentiasa berdoa yg terbaik..

Sabar ya sis. Fikir yg baik2, doa yg baik2, semoga yg datang semuanya baik2. Mungkin kantung nampak tak cantik sbb baru 5w. Next 8w cuba scan lagi. In shaa Allah ada rezeki sis. Aamiin 😊