28weeks mkn nenas boleh tak?

assalamualaikum mommy² cun, kndungan sy dh 28weeks, so bole tk klau nk mkn nenas? ? so craving la sis, dri 18weeks lg nak makan, tp tahan dlu smpai bby besar sikit dlm peyut ni? anyones help me??

28 Balas

Kalau bagi saya nanas memang panas masa saya hamil 5 bulan terus rasa mulut saya panas and saya stop makan nanas hbis toe saya dah mula masuk 7 bulan baru saya makan nanas balik ..memang sangat panas untuk ibu hamil... tapi sebagai ibu hamil mengidam nanas kena reduh lah kepada Allah semoga baby sihat juga 🤗😘😘dalam kandungan

sya awal pregnant tringin mkn nenas dgn air tebu...mmg kecur air liur tringin sgt2...msa perut 5bulan sya mkn jgk nenas tp sepotong dua ja...air tebu mnum msa perut 6bulan..mnum sgelas...tp sblum mkn tu doa byk2 spaya xjd apa2 pd kandungn..hehe..alhamdulillah xdak apa2..🤭

Wsalam... Saya dari awal mengandung sampai la 25 minggu tak boleh makan lagi nenas. 😭😭😭😭...mak mentua kata tak boleh.... Lepas pantang baru boleh... Sbb nenas tebu tapai berbisa sangat... Bahaya.... Ikutkan je la orang tua kata

4y ago

sy makan je nenas n tapai bila teringin, tp limit jgn kerap². tebu je sy pantang. ni dah 38w duk tunggu hari je, sy tnya nurse last week boleh tak minum air tebu. nurse cakap nak minum seteguk boleh lah. hurm.. tak minum lah saya mcm tu, yelah takut tak puas pulak seteguk je. hehe..

Sy x pernah pantang makan nenas even awal kandungan pun sy makan. Pregnant 1st and 2nd ni ok je. Rugi rasanya x makan 😄 sebab kita makan bukannya 1 lori nenas. Makan beberapa potong je. Bukan penyebab keguguran. 😊

4y ago

kalau tk dpt nenas tu terliur dia lain mcm hahaha saya pon mengidam nenas hari2 masa mengandungkan anak no2 alhamdulilah tkde apa2

Durian nenas sy makan je yang penting sy makan seulas dua aje. Mcm nenas sy potong nipis je untuk rasa. Bila was2 je sis mkn sikit saja, risau jgk sbb lain badan lain penerimaannya.

sy dri awl pregnent smpai skrg dh 25weeks klau tringin nk mkn nenas sy mkn je..nanas bnyak khasiat dia sis..tp tgk org jgk bolh mkn ke tak..sbb sy mmg fbret nenas tu..😋

Boleh tapi nanas yang dah masak.jgn Nana's muda.saya pregnant aritu makan nanas jugak tapi jgn makan banyak pulak.ciritkan

Ikut atas org sis...sy br lepas mkn mase knduri..acar jelatah ngn gulai lemak dorg letak nenas..tp kalo yg fresh sy xbrani

Nenas bukan la sbb kandungan boleh gugur... - Dr. Emilda. So boleh makan sbb dia tinggi vitamin c dan serat... 😊

Nenas ikot atas org .. Ad yg boleh mkn ad yg tkbole tp klau boleh elakkan tkot risiko lahir pramatang ..