kandungan 8bulan di cerai oleh suami

Assalamualaikum mommy2 ada ke mommy2 kt sini mengalami masalah seperti Sya setelah 1tahun menikah skrg sedang hamil 8bulan tapi di cerai oleh suami di sbb kan cemburu jika kalian di tempat Sya ape perasaan kalian saya tak mampu hadapi semua ni begitu sakit hati dan perasaan ini Hanya Allah saja yang tahu ????jika ada yg seperti saya dlm group ni semoga kalian tabah menghadapi semua ni jangan seperti saya lelah lemah tak berdaya lagi?

18 Balas

Maaf, ayat pertama sy is BODOH PUNYA LAKI! Hanya kerana kau punya cemburu yg tak boleh kawal, kau sanggup gadaikan kebahgiaan kau!. Bg sy suami awk tak layak utk dipanggil suami. Sb apa? Benda kecik pun dia xbleh handle, mcm mna nnti anak dh lahir. Anak meragam, tidur terggangu...rasanya mau awk dia naik tangan. Makcik sy berhadapan dgn suami mcm ni. Solusi dia? Dia bangkit hidup sendiri sampai sekarang dh 68 tahun!. Katanya, dia dh merasa kahwin, dh merasa ada suami, dh merasa bersalin ada anak. Apa lg yg dia mau? Cukup lah ada anak sorg, dia boleh hidup dah. Anak dia membesar dgn baik, sekarang anak dia 40 tahun dah berkahwin dan ada anak. Anak dia merangkap sepupu sy, sempurna luar dlm. Takde pun tempias kurg kasih syg. Apa yg sy belajar dr kisah dia. Hidup takkan hancur jika tiada suami. Sis banyakkan besabar dan bangkit dr kegagalan ini ya. Cekal dan tabahkan hati.

awk kena kuat..klu suami sndri bole buat cmtu kt awk what do u expect more from him.skg ni fokus je kt baby..fhm susah utk lalui sorg2 time2 cmni.tp tnjukkan buktikan awk bole..x heran dgn laki jenis cmtu.lgpn dh x lama nak bsalin tu..jaga diri n kandungan baik2..pas bsalin nnt pun bz kan diri dgn baby n jaga diri sndri sudah..nnt tgk la dia pulak yg nyesal n cuba dtg blk.mgkin laki sis jenis x matang..biar je dia pegi tgk je sejauh mana..klu dia cerdik nnt dia pk blk n cuba ubah diri tu jd lbh baik..then mgkin sis bole pk blk.skg ni buat xtaw je kt dia..jgn pk sgt ye..utamakan diri sndri n baby tu dlu lg penting..ingat..Allah tidak akan menguji kita di luar kemampuan kita..Allah taw sis kuat dan bole lalui cuma kena byk bsabar..bykkan bdoa mtk petunjuk dr Allah jgk ye..

Allahu. Beratnya dugaan awak. Banyakkan bersabar lagi lagi tengah sarat ni. Nak salahkan sesiapa buat masa ni tak guna juga. Kalau boleh, berbincang dengan dia dulu. Cari punca masalah & pikirkan solusi. Berbaik baik la buat masa awal ni. Panjang lagi perjalanan awak & bakal baby. Saya doakan semuanya berakhir dengan baik.

pn kena kuat... jgn berputus asa.. allah sntiasa ada dgn kita.. jgn d sebabkan seorg lelaki kita jd lemah.. rmai yg spt pn n dh berjaya besarkan anak2 dgn baik..d bulan yg baik ni dekatkan diri dgn allah.. mohon lah petunjuk n cuba maafkan ex tu.. inshaallah lama2 hati pn akn smakin tenang.. ingat lah baby pn perlukan pn..

Sabar sis.. Jgn terlalu pikir psl laki tu.. Pkir pasal baby je.. Mcm2 nk pkir psl baby tu.. Kuatkn semangat.. Pkir nk bangkit balik lepas bsalin nanti.. Lepastu tunjuk sikit kt laki tu sis pon bole hidup x ada dia.. Jgn lupa beli sikit aset2 penting.. Hidup kena menunjuk sis lg2 pd laki pesen gitu.. Hihi

cuba bawa berbincang dan cari solusi, cerai memang mudah tp selagi ada jalan kita kena usaha. letakkan ego dibawah takpe asalkan dua2 dapat komunikasi dengan baik ,dan apa yang tidak puas hati luahkan dengan percakapan yang baik dan tone suara yg rendah . in shaa allah semua dipermudahkan .

Teringat kisah sy bila baca kisah sis ni.. kita sama nasib cuma sy lg awal time tu sy pregnant nak masuk 3bulan rsanya. Bulan puasa tahun lepas. Tp kami dah rujuk. Now ank sy dah masuk 5 bulan tp suami msh mcm dlu. Bertabahlah sis.. kuat sbb anak. Selemah wanita tu ada kuatnya.. doalah

Sabar sis.. Ada hikmahnya.. Bykkn bce ayat quran utk tenang n jgn stress.. Xpe single mom pon boleh survive.. Dari stuck dgn lelaki yg xreti nk hargai kita., nanti dh selesai semua jgn lupa tuntut nafkah ank n iddah sis.. Moga Allah permudahkan sis.. Lelaki ni susah nk berubah

Moga Allah permudahkan segala urusan sis ❤️ think positive, Allah beri ujian pada hambanya yg betul2 boleh hadapi.. maknanya sis ni didalam golongan wanita yg istimewa ❤️ Sy doakan sis dipertingkatkan keimanan dan takwa pd Allah ❤️

Allah.. Hmm beratnya dugaan awak..bru lagi bkawen da jdi mcm tu.. Sabar banyak2.. Ade sbb allah duga awak mcm tu.. Awak kne kuat k.. Jge anak elok2 nanti anak tu yg akan jge awak di hari tua nanti..