Perasaan suami

Wahai isteri diluar sana , tolonglah faham suami dan suami tolonglah faham isteri . Suami ada perasaan , isteri ada perasaan.. Suami bagi layanan cukup dekat isteri . Lagi-lagi isteri sedang pregnant 8bulan . Penat , lelah , sakit , seorang suami tak pernah tunjuk pada isteri . Suami tahu isteri mudah marah , emosi tak menentu sebab pembawakan tapi kawal lah . Hormat suami , senyum pada suami , bersembang lah dengan suami apa-apa perkara pon . Stop main phone , letak tepi . Buat lah apa pon yang termampu untuk suami rasa dihargai . Suami juga berhak mutlak untuk bermanja .

11 Balas

Pernikahan adalah sebuah ikatan atas kesepakatan antara dua insan untuk menjalani kehidupan bersama. Keduanya berkomitmen bersama untuk saling berganding bahu demi mewujudkan tujuan hidup, memenuhi keperluan asasi manusia, serta menyempurnakan kebahagiaan hidup dalam bingkai rumah tangga. Pada hakikatnya, kehidupan rumah tangga adalah sebuah kerajaan iman. Dalam arti bahwa suami sebagai rajanya, istri adalah ratunya, dan anak-anak adalah rakyatnya. Islam sendiri memandang pernikahan sebagai salah satu jalan untuk beribadah kepada Allah, bahkan dikatakan sebagai penyempurna separuh agama seseorang. Setiap manusia pasti mendambakan memiliki rumah tangga yang bahagia, sebuah rumah tangga yang dipenuhi dengan keberkahan dan kebahagiaan lahir batin dalam bingkai keimanan. Untuk mewujudkannya, tentu perlu adanya pola interaksi yang positif, harmonis, dan saling melengkapi antara suami dan istri. Maka penting baik bagi suami maupun istri untuk memahami peran masing-masing dan mengedepankan sikap saling pengertian. Sehingga tujuan mulia dari sebuah pernikahan bisa diwujudkan bersama.

Alhamdulillah..jumaat ni genap 22thn perkahwinan kami..ank dh nk msk 7 org..suami isteri perlu sefahaman..saling bantu membantu dlm setiap apa yg kita buat.. walaupun dh msk usia 40an..tp kami still romantis..sentiasa brbincang pasal ank2 n kerjaya..byk kan bersembang bersama2..mkn bersama2..selesaikan semua perkara dgn baik..jika ada yg x puas hati tlg luahkan ke pasangan kita..apa yg buat kita sakit hati..bykkan bersabar..cuba amalkan solat berjemaah bersama pasangan kita..in sya Allah rmhtg akn bahagia jika kita sentiasa ingatkan Allah..kita doa yg baik2 utk pasangan masing2..semoga masalah kita semua dpt selesai dgn baiknya..

4y ago

In sya Allah aamiin..

Sy dulu pernah nak makan n.dagang,bg tau suami pagi tue dia balik tak beli pun..Saya terus marah membebel semua la.Suami jenis pndiam,dia xpernah marah2 saya tapi ari tue dia tercakap kuat,rupanya n.dagang kedai yang biasa tue xda,merata dia cari tak ada..Sy xtau,sy cuma tau marah je..Lepas tue klau nk makan apa xdpt sy ok je..Tp Allah saly prmudahkn,tiba2 ad org bagi la apa la..

Anak tu kan hasil dari kerjasama suami isteri maka dua2 kena give and take la. Tak boleh berat sebelah. Kena paham jugak isteri tengah bawak lagi satu nyawa dan zuriat penyambung generasi anda, kena bertolak ansur la sikit.kalau masing2 ego nak untung diri sendiri susah cakap la..

Masing2 kene fahami hati n sifat masing2.... Nk kekal bhgia...selalu la wujudkn rase cinta kasih syg n kasih mesra antara suami isteri... Kini dunia akhir zaman...kebanyakn wanita penghuni neraka... Jgn la kamu menzalimi diri kamu sendiri.... Selamat beramal...

mslh rmhtga sdri ke mcm ni haha.. biasala time pregnant mcm2 prubahan yg blaku.. sbgai suami kna la fahm.. mgndung bkn sng.. byk bnda yg brubah.. dr berat bdn, wajah, kesakitan dll.. lgpom yg dikandung bkn ank org lain pom

Komunikasi. Tu perkara penting. Luahkan kepada pasangan dgn cara berhemah pasti pasangan akan cuba memahami dan explain perkara sebenarnya. Sama2 muhasabah diri. Isteri dan suami masing2 ada peranan.

kadang kawal pon tetap sama.. tu nama nye pembawakan.. selama ni isteri x pernah berubah.. tapi lepas pregnant, akan nampak dye lain dari diri dye yg sebenar..

komunikasi sangat2 diperlukan bukan pandai sweet2 je malah dalam apa2 perkara kena ajak bersembang supaya tak timbul salah paham.

betull ni .. respect each other kan best tu 🥰