Kk @ klinik swasta?

Assalamualaikum mommies 🥰 hrini sy 9w2d.. sy nk tny mne lbh baik klinik kesihatan krjaan @ klinik swasta? Sy dh bukak buku pink klinik swasta. Perlu ke buat app lg d kk? Dan yg mne lbih elok? Dan lbh details? #1stpreganancy

23 Balas

Kalau ada masa free byk, xde kekangan kena ambil cuti etc, kk mmg lagi detail dr segi test and follow up dia. I follow up dkt kk, tp nk scan tgk baby ape semua buat dkt swasta. Cumanya klu kk mmg mkn masa tiap kali appmnt. So kena tgk u punya time limitation juga mn yg lg convenient.

Mula ii saya kat swasta. Lpstu saya disahkan ada kencing manis. Tapi swasta tak bg apa ii tindakan pun. Dia cuma nasihat saja 😂 lepastu buka buku pink dekat kk. Memang sana terus suruh saya admit hospital time tu jugak takde tunggu2. Pengalaman saya kk sangat2 details.

12mo ago

Saya disarankan utk tggu smpai 10 weeks. At least kantung dh nmpk. Puan blh call kk yg brdekatan. Nurse akan tnya bile last period, lpas tu die akan set appointment utk puan.

kalau boleh spend masa: kk kalau boleh spend duit: swasta saya pergi kk tapi scan saya buat kat swasta. kat kk ada scan tp dia buat 2 ke 3 kali je. pengalaman saya ok je dgn kk. nurse doc ok. cuma kena tunggu lama. kk saya pulak klinik desa so agak sedih lah fasiliti dia.

Kalau nak pergi private, boleh juga. Tapi pergi klinik pakar sbb yg akan check awak tu o&g. So dia akan check detail. Klinik private lain check simple2 je. Klau awak ada duit extra la. Sebab skli check up mesti tak kurang dari rm300. Kalau nk jimat, pergi kk

Kalau lebih detail bg saya kk kerajaan , sbb buku dia lengkap , free tapi lambat sbb org rmai kan dtg awal pgi tgh hari bru boleh msuk Nurse & doc ada yg ok dan ada yg tak ikut keadaan Swasta mesra pengguna dan cpt setiap scan or cek up kena byar

bagi pendapat saya, kk lebih detail & concern..lagi² yg 1st pregnancy, walaupun kdg masa menunggu lebih lama tapi terpaksa berkorban utk kesihatan ibu & anak. tapi klu ada bajet lebih & kekangan masa, boleh je ke swasta

klu nakkn keselesaan, klinik swasta la.. klu sis ade msalah ksihatan/high risk better kt kk.. sbb ape pun nant akan refer ke pakar gov jgak.. tp klu kwangan bkn masalah, swasta pun bley..

12mo ago

owh lg 1, kne tgk jgak kwasan sis tu klinik daerah ke klinik kesihatan.. klinik daerah kdg xde scan.. kne peg swasta atau kk yg lain..

depending. if mampu swasta Ok juge. makesure cari swasta yg bagus. Kalau banyak masalah kesihatan better KK .. 😃

Nak details check up& bajet ok di KK. Nak flexible appointments time, dan scan canggih di swasta.

sya buat 22 sekali. gov lebih detail. cuma kkgdg mmg agak lmbt tggu no.