Kata2 Semangat

Assalamualaikum maaf, syer skrg tgh prengt 4 weeks.. So ad pngalaman gugur sblm ni.. Skrg dh 3 ari keluar spotting coklat tp sikit je xbyk dan bkn keluar seharian.. Normal ke?? Doc ckp tu bse je insyaallah xde ap utk early.. Sp ad pngalaman sama?? Dlu gugur keluar mcm ni jugak tp banyak

11 Balas

Dalam hal ni, kena pergi hospital. Nanti doc akan check dulu samada semuanya ok atau threated miscarriage. Apa2pun bykkan rehat. Sy mmg jenis ada spotting bila pregnant dan 4 kali keguguran. Sy faham perasaan risau tu sbb pernah gugur kan. Kali ni alhamdulillah dah 22w. Setiap org tak sama ujiannya. Tak semestinya ada spotting akan jadi keguguran. Di awal2 trimester mmg sy ada spotting, lps jumpa doctor bg ubat kuatkan rahim dan aspirin tu beransur tkde spotting. Bila scan baby ok ada denyut jantung semuanya. Nanti jumpa doktor di hospital ye. Semoga semuanya baik2 ye.

Sy mcm sis jg, ada pglman ggur msa bulan puasa baru2 ni..alhamdulillah skrg prgnant lg nk dkt 7 mgu.. da scan alhamdulillah nmpk jntung bby da.. tp rssau sbb prgnant scnd ni kluar flek wrna cklat dikuti dgn drah fresh jg dh nk dua minggu da.. dokte suru rehat ,byk kn baring kurgkn pgerakan atau pn agkt yg berat2.. harap semuany baik2 sja utk kta sis insyaallah..

5y ago

Owh yeke insyaallah kite sme2 doa xde ap2.. Ni RIB je mmg jd ap nth.. Nk jln pn slow2 😅 xpela.. Doc dh bgthu nnt dh msol 2 3 bln insyaallah ok..

Banyakkan rehat sis. Kalau boleh jaga betol2 dan rehat dan baring je. Jgn jalan aktif n laju sgt. Sbb setiap org x sma antibody. Kawan sy hnya menyapu bilik ja trus gugur. Ad juga hanya silap minum ais pon da gugur. So, kalau btl syg, ikhtiar la jaga dan biarla cerewet pon janji kita da jga habis baik💪😊

sy haritu msa 6weeks 3 hari keluar, lpstuu sy rehat jee xbuat keje apa pon.. org tua ckp, mmg kena rest betul2.. g klinik ppn dr ckp cmtu.. smpai harini xkeluar dah. salah satu faktor kita penat, buat kerja berat..

5y ago

Sye mse 6 week pun ade kuar spotting tpi x bnyak. Trus pegi cek ospital. Takut mse tu jgn ckap sbb sye pun ade pengalaman gugur sbelum ni. Alhamdulillah takde pape and doc bg ubat kuat rahim. Repeat scan, alhamdulillah semuanya normal.

Sy hmpir setiap hari spotting smpi 12w. Keluar lendir coklat+pinkish dan pernah keluat darah pekat mcm mula2 period tu. Dua kali refer hospital. Lps 12w xpernah dh spotting.

5y ago

Ya sikit je. Mcm lendir keputihan tp kaler coklat atau pinkish. Awk doa byk2 baby ok insha Allah. Sy pn pnh gugur sblm ni. So bila kerap spotting wktu awal2 tu mmg risau. Takut pisang berbuah dua kali.

Pergi clinic/hospital, check. If Dr cakap, tak ada apa. Scan semua okay. Positive je. Kena selalu positive okay. InshaAllah rezeki kita kali ni.

Mommy bykkn rehat.jgn angkat berat dan sebagainya.jgn stress juga ye.inshaallah,sy doakan moga baby dlm kandungan mommy membesar dgn sehat ✌

5y ago

Insyaallah Aameen.. Time kasih ye.. Kami nk balik slengor nek bas, hrp2 xde ap..xde dh kuar spotting lagi

Jumpa doc mn?better jumpa doc fertility..klu dah ada history miscarriage,kena alert....patut spotting cuma sekali..x lebih sehari or 2hari

5y ago

Entah la.. klu dah ada history miscarriage ni kena lebih alert...

Doc tak de bekalkan ubat ke sis? Utk kuatkan rahim duphaston tu ke?

Pergi hospital..maybe doktor akan bg ubat kuatkan rahim