Ada ke yg preggy tp xde alahan atau sakit apa2 tup2 nk bukak buku pink doc scan xde degupan jantung?

scan week ke 7 ad heartbeat bila scan minggu ke 9 xde heartbeat so doc kk declare gugur..dah la ank 1st lps tu doc ckp selamber je xde dah ni..ni kira gugur dah ni..tp skrg dlm tempoh seminggu xde rasa sakit apa2 pun tp berlaku spotting sepanjg sminggu ni dan perut rasa mcm membesar..tak tau la buncit ke atau still ada sebenarnya..ada ke yg same case dgn sy#firstmom #firstbaby #ingintahu #bantusharing

8 Balas

Sy scan 8w kat swasta & dah dengar heartbeat. Masa nak buat buku pink 11 w kat kk, doct scan xnampak apa.. Scan kk pun cap ayam entah zaman bila punya xtau laa.. Kelambu ASAP. Dia cakap sy dah miscarriage, padahal sy xde turun darah or rasa sakit langsung. Dia refer ke hospital. Sy pilih hukm. So pergi sana & buat scan balik.. Elok jer dah baby duk menendang2 doct kata nampak jelas kaki baby duk menendang2... 😪 Xtau laa nak kata apa.. Week ke 18 sy bleeding, kk scan dia cakap sy uri terbaik stage 4. Refer hospital Lg, pergi hospital, elok jer doct hospital scan.. 3 org Lg doct time tu attend, bebel2 doct tu, nape kk suka tulis ikut suka. Sy bleeding disebabkan ada polyp. Sejak tu memnag xcaye mana dah bila kk scan.. So klau ada Apa2 SILA laa double scan dulu kat hospital or swasta. Mesin dorang Lg canggih.

Kalau ada rezeki lebih, pergilah cari mana² klinik atau hospital swasta utk further investigation & management. Jgn bebani pemikiran dan emosi awk mcm ni..sy fhm perasaan tu.. cari pandangan kedua ketiga sehingga kita puas hati ok.. setiap org pengalaman xsama sis.. apa pun moga dipermudahkan urusan ya.. moga awk n baby selamat & sihat 🤲

hi awak. masa doctor scan. doctor scan dr atas sahaja ka? atau doctor ada scan dr bawah juga. awak jgn buat apa2 lg. cuba pergi klinik lain ataupon hospital utk 2nd option. cuba check lagi sekali awak. semoga urusan awak dipermudahkan❤️. semoga ada keajaiban utk awak dn baby.

jgn cuci dlu, tgu dlu. atau pg scan dkt klinik swasta dlm 1w balik. kdg mesin dkt kk tu yg oldschool. kalau bleeding byk, mcm period tu, or setgh jam penuh 1 pad, terus pg emergency. now total bedrest dlu. jgn buat sebarang kerja sbb ade spotting kan. bgun utk pg toilet je.

Pegi klinik lain utk 2nd opinion. Klu ada hbeat blh ke kk semula utk declare. Ada je jenis ggur yg kita xperasan. Nama dia missed misscarriage, mmg xde keluar apa2 tiba2 janin xde hbeat.

saya takpernah harap KK utk scan sebab machine dia mcm lama 🥲 mmg saya scan semua swasta then bawak je scan tu bila checkup KK

maaf tanya..skrg mcmn update ye?

Seek for second opinion.