Anak lebih rapat dengan nenek

Assalamualaikum.. maaf saya cuma ingin meluahkan.. anak saya sejak masuk 6 bulan dia nak kt nenek dia aje.. sy x tau ape silap sy.. sy mmg slalu bg perhatian dan beri semua kasih syg.. utk makluman sy juga duduk ngn mak mertua.. anak sy sejak 6bln.. dia asyik nak ngn mak mertua sy.. kiranya nenek dia la.. smpai 1 tahap sy kcik hati sgt.. sbb ank sy akn melalak ble nmpk nenek dia.. dia akn menangis mcm kne pukul dan meronta2 dkt nenek dia. Sedangkan ketika itu sy tgh dukung dia,main2 ngn dia.. ttbe ble nmpk nenek, trus berubah karakter dia.. dia anggp mcm nenek dia tu mak dia.. smpai sy rs down sgt.. ank seolah2 tak nmpk sy sebgai ibu dia.. adakah sbb sy x bg susu bdn , bonding dia antara sy jd kurang? Mmg x dinafikan mak mertua juga akn tlg tgkkn ank sy klu sy nk mkn atau mndi. Slps tu mmg sy yg akan jga dia.. slain tu sy juga bekerja.. hntr ank dkt pengasuh... Sy luah kt suami.. suami kata sbr la. Dia kcik lg. .. x tau ape2.. tp dia da nk msuk 7 bln.. still buat perangai sm.. smpai 1 tahap sy rs nk je pindah keluar.. mungkin bg suami dia kcik lg.. x tahu ape2.. tp sbgai seorang ibu, luluh hati ble tgk ank ngis2 nk kt nenek dia... 😭 Sy yg penat jga ank dmm sakit, x ckup tdo .. balik siapkan mknn ank.. sy smpai x ckup tdo.. btl fasa ank skrg , stiap ibu akan mengalami x ckup rht... Tp tu la.. ble anak memilih nenek berbnding ibu.. sy rs sedih sgt.. maaf.. sy x tau luah kt sp lg..

21 Balas

hari tu ade nurse crita pngalaman sorg ibu ni.. ank dia mcm tu jugak.. nak nenek je, taknak ngn ibu dia sendiri.. nenek dia dah mcm ibu dia anggap.. msa tu bru 3 bulan baby tu.. tp tu mmg salah ibu dia. sbb terlalu layan sakit czer smpai 2 bulan abaikan ank.. last² ank tak knal bau ibu dia sndiri.. nurse tu bg tips, dduk dlm 1 bilik peluk ank tu dan jgn lepaskan even dia meronta.. dan jgn ade gngguan dari org lain jugak.. buat la hari² smpai ank tu kenal tu adalah mak dia, mak yg kandungkan dia mak yg jaga dia masa sakit.. tp ank awak dah 7 bulan kan. sayaa tak pasti la cara ni ssuai ke tak.. tak pun boleh la pergi jalan² berdua ngn ank tu.hehe