Sy rs mertua berlebihan sangat nk jaga anak sy smpai nk tido gn anak sy malam2 pdhl baby br 3bulan

Korang ada ke mengalami cmni gak? Masa dlm pantang dlu, sy rs make sense la kalau mertua sy jagakan baby sbb sy masih belum ada tenaga & perlu byk rehat. Tp xde pulak smpai nk tdo dgn baby sy time tu. Lately ni, mertua sy ske amik baby dr sy bila baby merengek. Lepas menyusu, dia nak amik baby nk tdokan. Mmg dia berjaya tidokan baby tp dh dia ajar baby tdo kna dodoi berdiri, tak ke pengsan sy bila baby dh dibiasakan cmtu? Br ni, dia cm konon2 tnya baby sy kalau nak tido gn dia. Apalah baby sy tau nk jwb kan? Sy yg mendengar ni, buat2 tak dengar je. Time tu rs cm tak masuk akallah nak bg baby sy yg br 3 bulan ni nk tdo gn nenek dia. Sy pk dia tak serius. Rupanya dia g tanya suami sy kalau boleh mlm2 bg baby sy tdo kat luar bilik ni n dia akan tido kt tepi baby sy. Astaga. Nnt sy nk menyusu bdn cmne? Plus, sy nk jalankan tanggungjwb sy as mak kt baby sy. Sy nk ada bonding gn anak sy. Seriously, sy tak selesa dgn apa yg mertua sy buat skrg. Dlu sy okay je gn mertua sy ni. Tp sejak dua menjak ni, sy tak berkenan gn apa dia buat. Sy xtau la sy ni overthinking ke atau kna hasut setan ke. Sy tau sy ptt bersyukur sbb mertua sy sanggup nk tlg jagakan baby sy. Tp adakala sy rs mcm keterlaluan.

1 Balas

lebih baik sis bincang dgn suami pasal ni. saya pn ada pengalaman hmpir serupa. pantang baby nangis, msti mertua or adik beradik ipar amik nk tenangkan. saya smpai xreti nk pujuk anak menangis. mse saya dgn baby hanya wktu menyusu je. rndu sgt dgn anak mse tu. last2, saya bncang dgn suami (menangis2 la jugk), ckp sy rndu ngan baby. nk dukung dia, nk dodoi dia etc. jd, slow2 suami buat tindakan. bila dia dpat je baby, dia bg saya. dh mcm passing2 bola dh. 😅