Kapsul zincofer

Assalamualaikum, Klinik Kesihatan bagi saya ubat ni untuk makan setiap hari tp memandangkan rasanya macam zinc bila sendawa dan saya amalkan 2hari 1kali makan. Tapi bila kandungan masuk 19minggu dan bila saya makan waktu pagi (perut kosong, arahan doc) dan saya muntah. Jadi persoalan saya ubat jenis apa yang boleh menggantikan Zincofer ni? Saya mmg hanya makan ubat ni sahaja sbb doc ckp semua ada dalam kapsul ni. Tiada ubat lain, tiada vitamin C, tiada kalsium, tiada B Compleks.

Kapsul zincofer
73 Balas

Boleh try maltofer .. saya pun xboleh malan zyncofer dari awal pregnant sampai 3rd trimester

Sy pn MKN ubat ni kekadang pas mkn x sampai stgh jam muntah..ikut time jgk kekadang ok je..

Sy klau mkn ubt ny jd pning n muntah ..mybe x sesuai kot,..blom bgtaw misi lg😅

Ambil iberet sis. Nurse kk cdangkan sy beli iberet sbb sy xleh nk telan yg kk bg.

Dari awal sehingga 26 minggu saya ambil new obimin.. Alhamdulillah semua okie..

So far sye makan maltofer je. X makan ubat lain dah selain gastrik nye ubat

Saya makan sangobion. Dlm tu pon complete. Klinik swasta bekalkan ubat tu.

Kalau muntah boleh bagitau doctor untuk tukar kepada ubat yg 4 jenis tu..

Mula2 sy mcmtu..lpstu nurse sugguest ambik iron tablets dgn folic asid

Try obimin. .sy mkn tu masa pregy. .hb pun cantik stiap kali check up.