GDM sangkut😭😭

assalamualaikum ibu2 semua...kandungan mencecah 29 minggu daa...semalam dc call saya snagkut gdm rasa sedih sngt..sebb sya kurg minum mkn manis tiba2 kena...soalan saya btul kah ibu y kena gdm ni bersalin awal n ada kesan buruk pada bby #bbyfirst #harapAdarespond😫😫 #pengelamanTiada #tiadadismapingkeluarga😣

9 Balas

Sy pn msa pregnant gdm on d/c. Sy bkn penggemar mknn manis pn sblm ni. Bacaan gula dri first mmg tggi ckit sblm mnum air gula 4.0 selepas 9. Lps tu bermula lah rutin tiap bulan ngadap BSP. Time buat bsp bacaan cntik, xpernah lbh. Kalo nak ikutkan sy mkn bedal aje, xde lah control sgt. Cuma 2 3 hri sblm buat bsp sy xmkn mknn mnis. Hari lain mcm biasa je mkn. Lps bersalin mnum air gula xde kncing mnis pn. Mcm pembawakan je. So awk control je lah dlm masa bbrpa bln ni je, kurangkan mknn mnis, kalo ikut gdm pnya diet buah, ssu, nasi pn kena sukat. Sy bersalin ikut tarikh due, xperlu kena induce. Doc kata mommy yg ada gdm ni bbynya kemungkinan besar. Bby sy lahir 3.43kg secara emergency czer sbb songsang bkn sbb gdm tu.

Waalaikumussalam, insyaAllah takde kesan buruk. Jangan risau ye. Bersalin awal tu pun maybe on 37 weeks atau 38 weeks, yg masa sebenarnya baby mmg dah matang. Cuma awal dari due date. Ramai je sebenarnya yg tak kena gdm pun ditakdirkan bersalin awal. Contoh saya dan kakak saya. Saya bersalin normal on 37 weeks sebab air ketuban pecah. Kakak saya pulak, bersalin anak 1st on 37 weeks dan anak 2nd on 33 weeks. Kami takde gdm, tapi bersalin sebelum due date. Saya ada kawan yg kena gdm masa pregnant. Alhamdulillah takde kesan buruk. Dia dimudahkan urusan bersalin, dia dan anak dua2 sihat.

kena bersalin awl tu if baby awk dr scan ada risiko jadi besar lebih 4kg. so memang doktor takkan allow kandungan lebih 40 minggu sebab baby blh tmbah berat shingga 50gram shari. biasa baby 36 minggu ke atas dah kira matang, selamat utk dilahirkan. kesan buruk bersalin awal tu takda la. kesan kalau biar je baby membesar ada risiko la baby stuck masa bersalin. dalam buku pink tu boleh belek baca. banyak info

Kalau control gula & dengar cakap doc mmg xde masalah.. Saya pun gdm on diet mula2 tapi hujung2 pregnancy bacaan gula tak cantik, doc suruh on ubat.. Pastu kena induced on 38 week sebab dh makan ubat.. Kalau gdm on diet, induce on 40 week..

sy kne gdm dari awl pregy...minum air gula 1st tu sangkut terus..kena buat bsp seminggu sekali..on insulin sebelum dinner dan sebelum tidor...klu gdm on diet dia akan bg bsalin ikut due date .klu gdm on insulin 38w kne bersalin da

3y ago

saya sangkut 😂 saya redha je la. malas nak down bagai. dah mak ayah ada, nak deny ape lagi 🤣

normal lah klu time2 ngandung ni gdm.sebab kita tak jaga pemakanan.sebab nak tungu smp bsalin takut bby besar.banyak masaalah masa nak bsalin tu je.klu dah tahu awal2 ada gdm boleh lah kita control pemakanan kita

kesan buruk klau awk tak control pengambilan gula..bila pregnant ni hormon kacau bilau sikit jd normal la tu tiba2 kena gdm.. yg Penting dengar nasihat doctor bukan mkcik2 bawang yg takda background real medical

Saya pun bkn ye seorg yg kuat makan minum manis. Tp pregnant kali ni sangkut gdm plk. Sbb hormon kot. Mula2 mcm susah nak diterima. Lama2 okay laa. Bru2 ni scan bby da 1.2kg at 28w. Doc kata okay je.

hye sia,.. due 3/11 kn.. dh bersalin ke?