GDM sangkut😭😭

assalamualaikum ibu2 semua...kandungan mencecah 29 minggu daa...semalam dc call saya snagkut gdm rasa sedih sngt..sebb sya kurg minum mkn manis tiba2 kena...soalan saya btul kah ibu y kena gdm ni bersalin awal n ada kesan buruk pada bby #bbyfirst #harapAdarespond😫😫 #pengelamanTiada #tiadadismapingkeluarga😣

9 Balas

Waalaikumussalam, insyaAllah takde kesan buruk. Jangan risau ye. Bersalin awal tu pun maybe on 37 weeks atau 38 weeks, yg masa sebenarnya baby mmg dah matang. Cuma awal dari due date. Ramai je sebenarnya yg tak kena gdm pun ditakdirkan bersalin awal. Contoh saya dan kakak saya. Saya bersalin normal on 37 weeks sebab air ketuban pecah. Kakak saya pulak, bersalin anak 1st on 37 weeks dan anak 2nd on 33 weeks. Kami takde gdm, tapi bersalin sebelum due date. Saya ada kawan yg kena gdm masa pregnant. Alhamdulillah takde kesan buruk. Dia dimudahkan urusan bersalin, dia dan anak dua2 sihat.