nak start cuti bila?

Hai sy nk minta pendapat lah.. Biasa suami isteri yg pjj ni.. Suami cuti bila ye? Masa ibu2 mengandung brpe minggu start cuti? Sy pjj dgn suami.. Sy skrg tgah pregnant 34 Week 2 Day.. Suami balik raya cina ni genap 35 Week.. Jadi suami nk amik cuti start raya cina ni.. Tapi suami cuma dapat cuti 3 minggu je.. Lepastu dah kena naik cuti.. Suami kerja swasta.. Kalau 3 minggu, kandungan sy bru 38 Week.. Lepastu suami kena naik kerja dah.. Masalahnya suami nk sgt teman sy dalam labor room ... Ni Baby first.. So agak2 bila masa sesuai utk cuti? Hmm tahu kita xboleh agak bila Baby nak keluar.. Agak2 37 minggu baru start cuti okay tak? Hahaha soryy lah.. Just minta pendapat.. Suami duduk pasir gudang johor.. Sy di melaka.

7 Balas

Jarang sangat ank pertama kita mudah bersalin..normal akn smpt lah suami sampai..masa dh rasa lain mcm perut kita asyik mengeras tu ..cepat2 lah col dia balik..tp ada org tu ..keluar tanda..mcm akk x..just sakit jer sebagai tanda..sakit main2 dl..sampai lah sakit teruk..6 org ank semua camtu..so klu suami jauh..memang sempat lah dia sampai..klu 8 ke 9 jam perjalanan..

4y ago

Kalau anak pertama lambat kan kak nk tunggu bukaan 10cm? Sbb sy cadang bila sakit terus Call suami.. Jadinya dia sempat lah smpai sebelum sy bersalin.. Hehe minta pendapat akak

Sy dulu pjj masa anak 2,3. Asben kat kuantan. Sy kat kedah. Bila da kena admit wad dan ada bukaan, sy inform dia suruh blik. Masa tu 38w da. Tp sy tawakal ja kalau dia xsempat nk teman. Xnk la dia kalut2 balik.kang takot jadi kot lain..

4y ago

Hehehe okay kak.. Thank-you ye bagi pendapat 😘insyaallah sy pun doakan akak dipermudahkan urusan bersalin

Suami sy balik masa sy da bloody show. Pagi pukul 4 tu terus gerak. Ngam2 elok dia sampai, dalam pukul 10 tu sy dah kena masuk LR. Pukul 12 dia masuk LR teman saya meneran. 😂

4y ago

Ohh lama jugak.. Xrisau Lah sy kalau mcm tu .. Mungkin sy buat cara sis kot.. Dah Sakit or keluar tanda terus Call suami

jgn amik cuti awal, takut rugi..klau terbersalin awal ke nak buat cmna kan? selalu klau ank sulung skit dia tu mkn masa gak la..sempat la suami blk, lg pn x jauh kan..johor-melakaa

Saya pun sama. 34 weeks plus. Husben pjj kat lumut. Sy kat KL. Husben standby kalau emergency baru balik. Sbb xnak rugi cuti. Bila dah ada tanda2 labor, baru suruh husben balik.

4y ago

Kan.. Sy pun rasa nk buat benda sama mcm sis.. Dah sakit bru Call suami. Jadinya nanti dia terus balik

Sy tak bagi suami ambik cuti awal2. Mggu ke 38 baru dia ambik. Klu terawal, dia EL dan sambung cuti 2 mggu tu. Tp swasta susah sikit cuti. 37 mggu okay rasanya sis

4y ago

Kan.. Tulah kesian pulak suami.. Sy berpantang dekat umah mak sy.. Tapi dia beriya nk jaga.. Tu yg keliru nk amik cuti bila.. Sbb paling Lama boss dia bagi 3 minggu

F