kulit kepala berkerak

Assalamualaikum ibu2 sekalian. Saya nk tnya tp sblm tu maaf kalau gmbr tu agak sensitif sikit. Saya nk tnya, mcmne nk hilang kan kerak2 kt kulit kepala tu ye? Makin hari mcm makin bnyk pulak. Ade pape cadangan?? Sedih sgt bila tgok kepala anak mcmtu

kulit kepala berkerak
18 Balas

Waalaikumsalam, hai sis ank sya pun ada kerak2 tu xp atas tgh kpla ja, sya ingtkn klu biar nnt hlng evn pkai shmpoo mndikn pun sma ja, thn sya ambil olive oil sapu kt tmpt kerak tu thn biarkn dlm 10 minit cmtu sya gsk2 kluarkn..senang sgt kluar klu sapu dgn olive sis..Alhamdulillah skrg dh brsih dh x da berkerak dh..nnt sis trylh xp sblm buat cmtu btr consult dktr dlu ya sis sbb kerak ank sis cm tebal sgt, Smoga kerak bby tu cpt hlng.

Ank sy pn mcm ni sis..lps ja cukur rambut duk sebulan mcmtu penuh satu kepala kerak,lpstu dh ok buh bby oil..skrg jadi balik kerak tu,tpi kt ats kpala ja la tinggal sikit lagi..sis beli krim aqua dkt farmasi sapu hari2 nanti kering sendiri..jgn p gosok2 kang luka lg lmbt sembuh..ambik masa nk baik sis,ank syg dh msuk 3bulan still ada lg sikit,normal misi dkt kk kata..

kpala anak sy dulu mcmni lah.. gv hosptal pun sy pg, xde apa2 krim kne bgi.. cuma dipantau.. lpastu sy pgi klnik swasta kanak2.. dpt krim trus baik.. smpai skrang kalo ank sy naik rashes, memg sy sapu krim tu je.. sis cubalah pgi kt gv @ klnk knk2

4y ago

xpasti plk nma krim tu sbb die ltk dlm bkas lain.. kne jmpa doc rasanya bru sesuai ke x krim

Saya tak tau nak cadangkan apa cuma time anak saya,makcik saya dia ikut mothercare so dia la uruskan semua pasal anak saya,dia sapulan dengan limau purut,so memang tanggal kerak kerak tu. Just bg tahu je taoi nak suruh cuba tu takut la tak berani..

4y ago

pedihnya tu kak letak limau dekat tempat macam tu. harap baby okay la.

Better sis g klnik pakar kanak2 nanti dia akn bg ubat sesuai untuk bby.. ni teruk btl kerak nya sis..sy pula nengok.jd risau...nnti hntr ank g klnik pakar kanak2 tw.. dia akn bg ubt sapu nti..mg anknya cpt sembuh..aamiin

Saya ari2 sapu vco. Lelama hilang tp xsemua Sbb masih ade yang degil kemain lagi. Shampoo xilang. Bathing pun xilang. Last2 saya sapu pelan2 dgn tangan. Tanggal and mmg xde dh lepas tuh.

Petua org tua2,sapu myk kelapa slps mandi dan perlahan-lahan akan tertanggal tu sisik sisik kepala..kna rajin la sapu minyak..klu tada nyk klpa,,bb oil pun boleh

Anak sy pertama mcm ni juga. Bila cukur rambut dia keluar pastu sapu dgn baby oil slalu.. sikat2 kepala dia.. keluarla tp makan masa juga

Ank sy dlu kna mcm ni, umi sy suruh letak santan ori, tnggu dlm 15 mnit, nt kulit tu kembang boleh slow2 buang, InsyaAllah xsakit baby

Allahu sian baby..sis try ltak baby oil.. aloevera gel pun boleh.. jgn biar kulit tu kering.. semoga cepat baik baby syg